Τι δήλωσε ο Ερντογάν για την νίκη του Κωσταντίνου Μητσοτάκη και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι δήλωσε ο Ερντογάν για την νίκη του Κωσταντίνου Μητσοτάκη και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
epa07477393 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks after local elections in Istanbul, Turkey, 31 March 2019. Some 57 milion people voted in local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ δεν παρέλειψε και να απαντήσει στις δηλώσεις Μογκερίνι για την Κύπρο.

“Η ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “με βάση τα ποσοστά που είδαμε το πρωί κέρδισε με 39-40% και έχει εκλέξει περίπου 160 βουλευτές”.

“Χθες το βράδυ του έδωσα συγχαρητήρια. Η ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή μετά τις εκλογές θα συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους αρμόδιους φίλους μας. Η ευχή μας είναι από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”, ανέφερε.

Έμμεση απάντηση του Τούρκου προέδρου στις δηλώσεις Μογκερίνι

“Αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας, σε συντονισμό, συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη” και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναχωρώντας για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι “αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας σε συντονισμό συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη”.

Είπε ακόμη πως “ευχή μας από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών.

“Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τ/Κ συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε”, ανέφερε ο Ερντογάν.

Iσχυρό μήνυμα προς την Τουρκία από την Μογκερίνι

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ήρθε ως απάντηση στην «σοβαρή ανησυχία» για τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικάτης Κύπρου, την οποία εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση της.

Συνεχίζοντας, η Μογκερίνι κάλεσε «και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνοντας ότι  «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σύμφωνα με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» κατέληξε.