Τι δίνει η κυβέρνηση στους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία ως την Παρασκευή

Τι δίνει η κυβέρνηση στους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία ως την Παρασκευή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις προτάσεις που αφορούν το φορολογικό και τις συντάξεις.

Με νέα πρόταση τόσο για το φορολογικό, όσο και για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιχειρεί να πλησιάσει τους δανειστές και να καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία για την αξιολόγηση έως το βράδυ της Παρασκευής. Είναι η τελευταία ημέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν δηλώσει, για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, καθώς θέλουν να βρίσκονται πίσω στην Ουάσινγκτον τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο για σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα του αφορολόγητου, όσο και στο θέμα των φορολογικών συντελεστών, που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση όπως ζητεί από την αρχή το κουαρτέτο.

Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν το αφορολόγητο να μειώνεται κοντά στο ποσό που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες των θεσμών, δηλαδή περίπου στα 7.000-8.000 ευρώ, έναντι 9.500 ευρώ σήμερα, μέσω της μείωσης στην έκπτωση φόρου από τα 2.100 ευρώ στα 1500-1800 ευρώ.

Πρακτικά, η εξέλιξη αυτή, εάν οριστικοποιηθεί, αναμένεται να φέρει επιβαρύνσεις ακόμη και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των 7.000 ευρώ ετησίως, ακόμη και για τους συνταξιούχους των 600 ευρώ το μήνα.

Φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι οι επιβαρύνσεις για εισοδήματα από 7.000 έως 9.500 ευρώ μπορεί να φθάσουν έως και τα 600 ευρώ ετησίως.

Στο απυρόβλητο δεν θα μείνουν ούτε τα χαμηλά έως μεσαία εισοδήματα των 22.000-25.000 ευρώ, δηλαδή μικρομεσαίοι μισθωτοί και συνταξιούχοι των 1400-1500 ευρώ το μήνα, καθώς συζητείται να μεταφερθούν από τον χαμηλό (22%) στον μεσαίο φορολογικό συντελεστή (32%).

Νέα πρόταση κατατέθηκε και για το ασφαλιστικό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για οριζόντιες μειώσεις της τάξεως του 6% στις επικουρικές συντάξεις, την ώρα, πάντως, που είναι ακόμη μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα των κύριων συντάξεων, αφού οι δανειστές επιμένουν να ζητούν να περικοπούν οι κύριες συντάξεις και για τους τωρινούς συνταξιούχους.