Τί έχουμε να πληρώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Τί έχουμε να πληρώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και έμμεσοι φόροι θα πρέπει να καταβληθούν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2017. 

Περί τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία από φόρους το επόμενο δίμηνο με τους φορολογούμενους να έρχονται αντιμέτωποι με σειρά υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και έμμεσοι φόροι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλους του χρόνου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Ο τελευταίος μήνας του έτους θα είναι, όπως πάντα, ο πιο δύσκολoς για τα νοικοκυριά, καθώς περιλαμβάνει εκτός των φόρων και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 1,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση βέβαια έχει υποσχεθεί τη διανομή του πλεονάσματος (μέρισμα) προς του αδύναμους, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διευκρινίσει σε ποιές κατηγορίες θα διανεμηθεί, αν θα αφορά και φέτος τους συνταξιούχους ή αν τελικά θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους με πολύ χαμηλά εισοδήματα κ.α.

Με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πάντως και σε συνάρτηση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο, έως το τέλος του έτους απαιτούνται πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ακόμη, ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 5,071 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος περιουσίας ανέρχεται σε  1,437 δισ. ευρώ (μαζί με τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ Ιανουάριο και Φεβρουάριο).

Τα αποτελέσματα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, μπορεί να έδειξαν καθυστέρηση στα έσοδα αλλά η επίτευξη των στόχων για το επερχόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη και ο κοινός στόχος ευθυγραμμίζεται στην ολοκλήρωσή της πριν την αυγή του 2018.