Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ για την τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού και παρεμπόριο

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ για την τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού και παρεμπόριο
Εργαζόμενοι προετοιμάζουν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας , Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. Ξεκινά την Δεύτερα το λιανεμπόριο με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 74.500 επιβλήθηκαν στην αγορά από τους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), την περασμένη εβδομάδα, τόσο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού όσο και για παρεμπόριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ, το χρονικό διάστημα από 5 έως και 7 Νοεμβρίου 2021 (ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ 197 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 14.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες (σε 1 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικές επιχειρήσεις για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων κατά τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 69136/05-11-2021 (Β’ 5138) όπως ισχύει και συγκεκριμένα για:

• μη τήρηση του επιτρεπόμενου ορίου πελατών εντός των καταστημάτων

• μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων

• μη χρήση μασκών προστασίας.

Σημειώνεται από το υπουργείο ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο σύνολο της επικράτειας.

Έλεγχοι για παρεμπόριο

Επίσης, ανακοινώθηκε η εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας. Σημειώνεται ότι:

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 01.11.2021 έως και 07.11.2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 213 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 84 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο.

2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία οι επιχειρήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία.

3. Επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 60.500 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου, της νομοθεσίας για την παράνομη διακίνηση απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).

4. Κατασχέθηκαν 73 τεμάχια απομιμητικών ειδών, τα οποία πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ