Τι έδειξαν τα αστικά λύματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Τι έδειξαν τα αστικά λύματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πτωτικές τάσεις, παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 2-8 Μαΐου, σε σχέση με την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2022. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε έξι από τις δώδεκα περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-70%), στην Κέρκυρα (-49%) και στην Αττική (-34%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-17%) και στα Ιωάννινα (-16%). Αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+327%), στο Ηράκλειο (+144%), στα Χανιά (+48%) και στον Βόλο (+47%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Ξάνθη (+27%) και στη Λάρισα (+21%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Αλεξανδρούπολη (+2%).