Τι είναι το φαινόμενο Last Chance Travel που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς

Τι είναι το φαινόμενο Last Chance Travel που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς
Photo: Shutterstock
Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις «σφίγγουν» τα λουριά της τουριστικής βιομηχανίας.

Αν είστε ταξιδιάρα ψυχή, τότε σίγουρα ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που τρελαίνονται να βάζουν… κάθε φορά και νέα πινέζα στο χάρτη, ενώ παράλληλα αναζητούν μοναδικές εμπειρίες που τους επιτρέπουν να δραπετεύσουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας.

Μια λοιπόν ταξιδιωτική τάση που έχει κάνει την ανάδυσή της και δημιουργεί σταδιακά ένα πιστό κοινό είναι το Last Chance Travel. Διακατεχόμενοι από το αίσθημα του επείγοντος, την περιέργεια και την περιβαλλοντική ευαισθησία, οι τουρίστες θέτουν ως προτεραιότητα στο travel bucket list τους προορισμούς που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη ή να αλλάξουν δραματικά εικόνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος ή του υπερτουρισμού. 

Η λογική που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο έγκειται στην ιδέα ότι ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί από κοντά αυτά τα μέρη «πριν να είναι πολύ αργά» – είτε πρόκειται για λιώσιμο παγετώνων (βλ. Ισλανδία – Ανταρκτική) , είτε για πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης του νερού (βλ. Βενετία), είτε για κοραλλιογενείς υφάλους σε εξωτικά μέρη που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προορισμοί που γίνονται ανάρπαστοι

Στα εμβληματικά μέρη που έχουν γίνει πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες της τελευταίας ευκαιρίας συγκαταλέγονται ο Κοραλλιογενής Ύφαλος Great Barrier Reef, ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, στον οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά την λεύκανση κοραλλιών, καθώς επίσης και την εκπληκτική θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Το Mer de Glace στη Γαλλία αποτελεί καταφύγιο παγετώνων και ο επισκέπτης μπορεί να το συνδυάσει με σκι στις Άλπεις. Εκτός από τη γειτονική Βενετία με τα πολυάριθμα κανάλια και τη μοναδική αρχιτεκτονική της, ένας άλλος προορισμός που κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι οι Μαλδίβες, ο τροπικός  παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό με τα συνολικά 1.192 νησιά, εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικήσιμα.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και η επαφή με τον ιθαγενή πολιτισμό κάνουν τον ταξιδιώτη να αισθάνεται ότι πραγματοποιεί ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, μακριά από την τεχνολογία, επιτυγχάνοντας, ωστόσο, την απόλυτη σύνδεση με τη φύση.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Απέναντι στους υπέρμαχους του Last Chance Travel στέκονται όλοι όσοι προτάσσουν την οικολογική συνείδηση και το αίσθημα ευθύνης ως προς το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Το επιχείρημά τους είναι ότι τα ταξίδια σε αυτά τα εύθραυστα μέρη θα πρέπει να αποφεύγονται δεδομένου ότι συμβάλλουν στην υποβάθμιση των συγκεκριμένων προορισμών. Υπενθυμίζουν ότι ο τουρισμός ευθύνεται για το 8%–11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αυξημένη κίνηση που καταγράφεται από το βάδισμα των επισκεπτών επιβαρύνει τα τοπικά οικοσυστήματα και τις υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: