Τι έκανε τους επενδυτές να ρίξουν τόσα πολλά χρήματα σε ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο περίεργος ρόλος που έπαιξε η εκτόξευση των μετοχών στους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.

του Bernard Warner

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του επικού ράλι του χρηματιστηρίου τον Αύγουστο, καθώς οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 ανέβαιναν σε νέα υψηλά, οι επενδυτές εγκατέλειπαν τις αμερικανικές μετοχές και επενδύανε σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές έβγαλαν συνολικά 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές των ΗΠΑ. Κατά την ίδια περίοδο, επένδυσαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκές μετοχές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Για την ακρίβεια, ο δείκτης DAX της Γερμανίας ξεπέρασε σε επιδόσεις τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Καταρχάς, οι επενδυτές τρόμαξαν από τις υπερβολικές αποτιμήσεις των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ. Μετά από το ράλι του Αυγούστου, ο δείκτης Nasdaq 100 βρισκόταν 41% πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των 200 ημερών. Συγκρίνετε αυτό με το δείκτη DAX, ο οποίος βρισκόταν στις 10 Σεπτεμβρίου 1,4% πάνω σε σχέση με τον κινούμενο μέσο όρο των 200 ημερών.

Αλλά υπάρχει επίσης και κάτι άλλο. Οι αγορές πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει κάνει σχετικά καλύτερη δουλειά στη διαχείριση της πανδημίας από τις ΗΠΑ, καθιστώντας ως εκ τούτου την ανάκαμψη της ευρωζώνης ως πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης.

Υπάρχουν υγιή δεδομένα που το υποστηρίζουν αυτό: Η ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω το α’ και το β’ τρίμηνο, και ως εκ τούτου πιθανώς έχει περισσότερο έδαφος να κερδίσει καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη. Η ανάκαμψη των ΗΠΑ, εντωμεταξύ, έχει ήδη συνεκτιμηθεί στις αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών των ΗΠΑ.

Σημαίνει αυτό ότι η Ευρώπη θα βγει από την πανδημία του COVID σε καλύτερη κατάσταση από την Αμερική; Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Bank στο Λονδίνο το πιστεύει. Η οικονομία των ΗΠΑ θα φτάσει στο ΑΕΠ προ της πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, περίπου την ίδια στιγμή με τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αλλά, προσθέτει, «η ευρωζώνη αναδύεται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Berenberg, οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 ύψους 18% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 11,5% για την ευρωζώνη. «Ακόμα χειρότερα», προσθέτει, «αναμένουμε από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν ένα πολύ αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα: 12% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 6,2% της ευρωζώνης». Για το 2022, αναμένει έλλειμμα της ευρωζώνης περίπου 3,5% του ΑΕΠ και κοντά στο 11% για τις ΗΠΑ.

Και ο Schmieding προειδοποιεί, ότι «το χρέος δεν είναι για πάντα δωρεάν». Αυτά τα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ πρέπει να τιθασευτούν στο τέλος, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επώδυνο για τις εταιρείες και τους επενδυτές στις ΗΠΑ.