Τι ενώνει τους εργαζόμενους της Apple και τον Πάμπλο Πικάσο;

Τι ενώνει τους εργαζόμενους της Apple και τον Πάμπλο Πικάσο;

Πώς η τεχνολογία και η τέχνη γίνονται ένα.

Δεν πρόκειται για αστείο, η αλήθεια είναι πως κάποιοι από τους φανατικούς θαυμαστές της  Apple κοιτάζουν τα προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού σαν να ήταν πίνακες ζωγραφικής. Κοιτάζουν να δουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το σχέδιο και κάθε παραμικρή λεπτομέρεια.

Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η εταιρεία εμπνέεται για τα σχέδια της απ’ τον Πάμπλο Πικάσο.

Στο εσωτερικό πρόγραμμα κατάρτισης της Apple, γνωστό και ως «Πανεπιστήμιο της Apple» μαθαίνονται οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε ο διάσημος ζωγράφος για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της τέχνης.

Μεταξύ των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο της Apple μπορεί να βρει κανείς τμήματα για την επικοινωνία και τον σχεδιασμό και παρουσίαση. Για παράδειγμα, ο Randy Nelson, ο οποίος στο παρελθόν εκπαίδευσε το προσωπικό σχεδιασμού της Pixar Animation Studios προσφέρει μια σειρά μαθημάτων για τη σωστή επικοινωνία, τόσο εντός της εταιρείας αλλά για τον τρόπο με τον οποία τα προϊόντα θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.

Για παράδειγμα, σε μια από τις διαλέξεις αναλύθηκε το έργο του Πικάσο «The Bull». Το έργο «The Bull»,  πρόκειται για μια σειρά από 11 λιθογραφίες ενός ταύρου. Παρατηρώντας όλες τις λιθογραφίες από την αρχή ως το τέλος, στο πρώτο σχέδιο ο ταύρος είναι με κέρατα, μυώδης με λεπτομέρειες και καταλήγει στο τελευταίο να είναι σχεδιασμένος με απλές  γραμμές.

 

Η πορεία αυτή δείχνει πως ένας μεγάλος καλλιτέχνης μετατρέπει μια ιδέα σε ένα αριστούργημα

Την απλότητα αυτή πρεσβεύει η Apple. Η στάση της εταιρείας προς την απλότητα είναι που κατάφερε να κερδίσει το αγοραστικό κοινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χειριστήριο της Apple. Στο μάθημα του, έδειξε μία διαφάνεια του τηλεχειριστηρίου για το Google TV το οποίο διαθέτει 78 πλήκτρα. Στην επόμενη διαφάνεια παρουσιάστηκε το Apple TV remote control με μόλις τρία κουμπιά! Ένα κουμπί για να παίζουν και να διακόπτουν οι χρήστες το βίντεο και ένα κουμπί για να επιλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και ένα για να μεταβούν στο κύριο μενού.