Τι έβγαλε η κάλπη στη Βρετανία

Τι έβγαλε η κάλπη στη Βρετανία

Κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να σχηματίσει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βρετανία έχει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε ως μία «πολύ δυνατή βραδιά» την εκλογική μάχη της 7ης Μαΐου και ανακοίνωσε πως διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 14.30 ώρα Ελλάδος μετά τη νίκη του Συντηρητικού του Κόμματος και την εξασφάλιση των περισσότερων εδρών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η επίσκεψη στη βασίλισσα είναι μία τυπική διαδικασία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ελπίζω να κυβερνήσω για λογαριασμό όλων και να τηρήσω τη δέσμευσή μου για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη βραδιά για το κόμμα του. «Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα. Θλίβομαι βαθύτατα για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα».

Ο Νικ Κλεγκ διατηρεί την έδρα του στο Σέφιλντ Χάλαμ, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την καταμέτρηση των ψήφων. «Τώρα είναι δυστυχώς προφανές ότι ήταν μία βραδιά σκληρή, ότι τιμωρήθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έπειτα από την επανεκλογή του για τρίτη φορά.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βγαίνουν εξοντωμένοι από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, πληρώνοντας βαρύ τίμημα τόσο για την σύμπραξη με τους Τόρις στον κυβερνητικό συνασπισμό το 2010, όσο και για τις υπαναχωρήσεις τους.

Ο ηγέτης τους Νικ Κλέγκ έσωσε το κεφάλι του στην εκλογική του περιφέρεια του Σέφιλντ, σύμφωνα με πληροφορίες με την εκλογική συνδρομή των Τόρις. Αλλά ο υφυπουργός Ενέργειας Εντ Ντέιβι, ο θεωρούμενος μελλοντικός υποψήφιος για την ηγεσία, έχασε την έδρα του, όπως και ο απερχόμενος υπουργός Εμπορίου Βινς Κέιμπλ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ, ο βετεράνος Σάιμον Χιούζ, βουλευτής εδώ και 32 χρόνια, και ο Τσαρλς Κένεντι, βουλευτής εδώ και 30 χρόνια και ηγέτης του κόμματος από το 1999 μέχρι το 2006.

Συνολικά, το κόμμα δεν αναμένεται να καταλάβει παρά 10 έδρες, περί τις έξι φορές λιγότερες σε σχέση με το 2010. Είναι η χειρότερη εκλογική του επίδοση εδώ και 20 χρόνια, έναν χρόνο μετά την ταπείνωσή του στις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν έχασε 10 από τις 11 έδρες του.

“Είναι οδυνηρά εμφανές ότι η νύκτα ήταν σκληρή για τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες”, δήλωσε τα ξημερώματα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης, εμφανώς συγκινημένος.

Παραιτείται ο Μίλιμπαντ

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Εντ Μίλιμπαντ θα παραιτηθεί έπειτα από τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις βρετανικές εκλογές, μετέδωσε το BBC.