Τι φέρνει το 2015 για τη Wall Street;

Τι φέρνει το 2015 για τη Wall Street;

Μην περιμένετε να ενθουσιαστείτε από την απόδοση των μετοχών στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά, λένε οι αναλυτές.

Η λέξη «επιφυλακτικότητα» τείνει να υπερκαλύψει κάθε άλλη στο μυαλό των παικτών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο δημοφιλής δείκτης S&P 500 των αμερικανικών μετοχών θα βρεθεί στο τέλος του επόμενου έτους στις 2.100 μονάδες, μόλις 2% πάνω απ’ τα τωρινά επίπεδα.

Αυτό, όπως επισημαίνει το CNN Money, είναι το είδος της απόδοσης που περιμένεις από αμοιβαία κεφάλαια, όχι από μετοχές.

Ο Ντέιβιντ Κοστίν, στέλεχος στρατηγικής της Goldman Sachs, έγραψε σε ένα σημείωμα στους πελάτες του: «Το 2015 θα αποδειχθεί άλλο ένα έτος-πρόκληση για τους ενεργούς παίκτες στον κλάδο των μετοχών».

Άλλοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι – αλλά όχι πολύ. Η Deutsche Bank πιστεύει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να αγγίξει τις 2.150 μονάδες, αυξανόμενος κατά 4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Wells Fargo είναι ακόμα πιο αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της, αλλά και πάλι θέτει ως ανώτατο όριο αύξησης του δείκτη το 9%, τη στιγμή που φέτος η άνοδος είναι 11% μέχρι σήμερα.

Από τον Μάρτιο του 2009, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται σε «οργασμό» ανόδου, αγγίζοντας ποσοστό αύξησης 200%, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει αυτή η πορεία.

Η κεντρική τράπεζα, η γνωστή μας Fed, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης και πλέον στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η οικονομία είναι υγιής, αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.

Η ιστορία δείχνει ότι μια αύξηση των επιτοκίων καθιστά τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Η παγκόσμια οικονομία είναι επίσης ένας παράγοντας ανησυχίας. Η απόκλιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στα οικονομικά προβλήματα περιοχών όπως η Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία, θα μπορούσε να δημιουργήσει αναταραχή σε κάποιες αγορές το ερχόμενο έτος.

Πάντως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν προμηνύει κύμα εξόδου από το αμερικανικό χρηματιστήριο, εφόσον οι εναλλακτικές λύσεις παραμένουν περιορισμένες για τους επενδυτές και η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ανάπτυξης.