Τι φέρνει το 2018 στην τσέπη μας;

Τι φέρνει το 2018 στην τσέπη μας;

Η νέα χρονιά μας υποδέχεται με «φοροκαταιγίδα» - Ο φοροτεχνικός, Νίκος Φραγκιαδάκης εξηγεί στο Fortune ποιες «παγίδες» πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Τον απολογισμό του έτους που έφυγε τον κάναμε, τους στόχους για τη νέα χρονιά τους ορίσαμε και εκεί που ξεκινάμε γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες, θεωρώντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα οικονομικά, διαπιστώνουμε ότι, για ακόμα μια φορά, λογαριάσαμε χωρίς τον …ξενοδόχο αφού το -κατά τα άλλα- πολλά υποσχόμενο 2018 έχει άλλα σχέδια για την τσέπη μας, καθώς και για το σύνολο της επιχειρηματικής αγοράς.

Τι ακριβώς αλλάζει αρχής γενομένης από την 1/1/2018;

α) Τα μαντάτα δεν είναι χαρμόσυνα για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού, αφού τίθεται σε εφαρμογή ο φόρος διαμονής στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο φόρος κυμαίνεται από 0,50€ – 4,00€ την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχείου, ενώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τα οποία είναι επιπλωμένα, ο φόρος ανέρχεται σε 0,50€ ημερησίως χωρίς κλιμάκωση.

β) Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου, πλην Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, όπου οι μειωμένοι συντελεστές καταργούνται από 01.07.2018.

γ) Καταργείται η μείωση φόρου κατά 1,5% σε μισθούς και συντάξεις λόγω παρακράτησης

δ) Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με κάρτα.

Όπως εξηγεί στο Fortunegreece.com ο φοροτεχνικός, Νίκος Φραγκιαδάκης, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου με κάρτα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς για πολλές συναλλαγές οι οποίες έχουν εξοφληθεί με τραπεζικό έμβασμα, τα συστήματα των τραπεζών δεν είναι σε θέση να κατηγοριοποιήσουν αν η συγκεκριμένη δαπάνη προστίθεται σε αυτές που χτίζουν το αφορολόγητο ή είναι απλώς μια προσωπική συναλλαγή.

«Συνεπώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ενώ έχουν καλυφθεί οι απαιτούμενες δαπάνες για τη διατήρηση της μείωσης φόρου, λόγω τεχνικών προβλημάτων να κληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι να καταβάλλουν penalty 22% επί της όποιας διαφοράς προκύψει μεταξύ των απαιτούμενων δαπανών και των πραγματοποιηθεισών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φραγκιαδάκης υπογραμμίζει ότι στις εν λόγω δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και οι ιατρικές, καθώς από 1.1.2017 δεν ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου που ίσχυε για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου ποσοστού ιατρικών δαπανών.

ε) Μια ακόμη αλλαγή που έρχεται αφορά τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, και πλέον στη βάση υπολογισμού των εισφορών (δηλαδή στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα) προστίθενται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως δημιουργούνται δύο ειδών εισοδήματα: Το φορολογητέο και το ασφαλιστέο όπου: Ασφαλιστέο = Φορολογητέο + Καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

Για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι μειωμένη κατά 15% μόνο για το έτος 2018. Από το έτος 2019 θα υπολογίζονται κανονικά σύμφωνα με τον πιο πάνω κανόνα.

«Η λέξη καταβλητέες, κατά την γνώμη μου, αλλά και κατά τη γνώμη έγκριτων συναδέλφων θα πρέπει να αντικατασταθεί με την λέξη καταβληθείσες καθώς ο προσδιορισμός των δύο ειδών εισοδημάτων που προαναφέρθηκαν εσωκλείει την εξής παραδοχή: Να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές εμπροθέσμως ώστε να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Ν.4172/2013, άρθρο 23γ). Διότι, στην περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί καθόλου οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, άρα το φορολογητέο εισόδημα ισούται με το ασφαλιστέο», τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Καταλήγει δε πως, πέραν της επιβάρυνσης που θα επιφέρει η πιο πάνω διάταξη, η φιλοσοφία υιοθέτησής της είναι να εξισωθεί η ασφαλιστική αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο μικτό εισόδημα και όχι στο φορολογητέο.