Tι γνωρίζουμε για τον νέο CEO των Starbucks – Το δύσκολο έργο του

Tι γνωρίζουμε για τον νέο CEO των Starbucks – Το δύσκολο έργο του
A Starbucks coffee shop is seen Warsaw, Poland on April 2, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των Starbucks έχει δύσκολο έργο ως ο διάδοχος του Howard Schultz.

Του Christiaan Hetzner

Στη Reckitt Benckiser, την εταιρεία καταναλωτικών αγαθών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο γεννημένος στην Ινδία διευθύνων σύμβουλος Laxman Narasimhan έθεσε έναν απλό στόχο: να φτάσει στη μισή υφήλιο με τα προϊόντα του.

Τώρα έχει βγει από τη σχετική αφάνεια για να ηγηθεί μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες στον κόσμο, της Starbucks, με περισσότερα από 32.000 καταστήματα σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, διάσημη για τη στρατηγική της να επεκτείνεται «ανά μια γειτονιά τη φορά».

«Με σεμνότητα γίνομαι μέλος αυτής της εμβληματικής εταιρείας σε μια τόσο κομβική στιγμή», δήλωσε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η μάρκα έχει από καιρό κερδίσει το θαυμασμό για τη μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με τον καφέ.

Ο Narasimhan, ο οποίος πήρε MBA από το διάσημο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια καθώς και μεταπτυχιακό στη γερμανική φιλολογία, ελπίζει να αφήσει μια πιο διαρκή κληρονομιά από ορισμένους από τους προκατόχους του όταν αναλάβει επίσημα τον ερχόμενο Απρίλιο από τον Howard Schultz, τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε την εταιρεία στο παγκόσμιο φαινόμενο που είναι σήμερα.

Ο Schultz, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία το 1987, έχει επιστρέψει επανειλημμένα για να αναλάβει το τιμόνι από τους διαδόχους του – πρώτα το 2008 έως τη συνταξιοδότηση το 2018 και στη συνέχεια ξανά νωρίτερα φέτος σε προσωρινή βάση. «Η Starbucks χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο ηγεσίας από τον Howard Schultz», σχολίασε το CNN τον Μάρτιο.

Ο Narasimhan καλλιέργησε την επιχειρηματική του οξυδέρκεια κατά τη διάρκεια μιας καριέρας δύο δεκαετιών ως σύμβουλος στη McKinsey, ένα δημοφιλές έδαφος προετοιμασίας για μελλοντικά ανώτερα στελέχη, προτού κάνει όνομα με την PepsiCo στη Λατινική Αμερική, ξεκινώντας το 2012.

Με την πρόσληψή του πριν από τρία χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος της Reckitt, μιας αξιοσέβαστης αγγλο-ολλανδικής εταιρείας που είναι πιο γνωστή για προϊόντα όπως το απολυμαντικό Lysol, το προϊόν περιποίησης της ακμής Clearasil και τα προφυλακτικά της μάρκας Durex, ο Narasimhan βρήκε μια εταιρεία που είχε «χάσει τα πλεονεκτήματά της», είπε σε ένα συνέδριο φέτος. Εισήγαγε ένα τετραετές σχέδιο για εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το τέλος του 2023, πούλησε την κινεζικό βραχίονα βρεφικών τροφών και επέβλεψε την ανάπτυξη στο μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία είχε επεκταθεί κατά 8,6% εξαιρουμένων των εξαγορών, εκποιήσεων και λοιπών αποτελεσμάτων.

Ο Narasimhan προώθησε επίσης την ομάδα επώνυμων προϊόντων της Reckitt με το σύνθημα «προστατεύω, θεραπεύω και θρέφω», ώθησε την ψηφιοποίηση και έθεσε ως στόχο την αύξηση των εσόδων.

Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και σύντομα βρέθηκε σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο Λονδίνο που μοιραζόταν με την 80χρονη μητέρα του, χωρισμένος από τη σύζυγο και τον γιο του στην Αμερική, να διευθύνει μια εταιρεία στην οποία δεν μπορούσε να βασιστεί στον τρόπο διοίκησης που είχε αποκτήσει από την επαγγελματική εμπειρία του.

Κατά τη φετινή έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ, η  Mead Johnson της Reckitt αύξησε γρήγορα το μερίδιό της στο 54% της αγοράς από 37% προηγουμένως, εν μέρει στέλνοντας προϊόν στους λιανοπωλητές πριν καν γεμίσουν τα φορτηγά.

Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει για τη στρατηγική για την Κίνα, έριξε μια νηφάλια ματιά στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων της χώρας και στη φιλοδοξία της κυβέρνησης για τα εγχώρια brands να αποκαταστήσουν την κυριαρχία μετά το σκάνδαλο της μελαμίνης το 2008 και επέλεξε την έξοδο από τη χώρα.

Ο Schultz είπε ότι ο Narasimhan συμμερίζεται το ήθος της εταιρείας που προσανατολίζεται στην κοινότητα, επαινώντας τον ως τον «σωστό ηγέτη για να οδηγήσει τα Starbucks στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας τους».

Αυτή τη φορά, ο Narasimhan ελπίζει ότι ο επίλογος δεν θα γραφτεί με τον βετεράνο CEO να επιστρέφει από τη συνταξιοδότηση για άλλη μια φορά για να τον αντικαταστήσει.