Τι είναι η Amazon χωρίς τον Τζεφ Μπέζος;

Τι είναι η Amazon χωρίς τον Τζεφ Μπέζος;
epa06996692 (FILE) - A file photograph showing Amazon CEO Jeff Bezos walking on stage at a press conference where he introduced new Kindle products such as the Kindle Paperwhite Wi-Fi + 3G, the Kindle Fire HD and new programs and innovations for the wireless tablets at Santa Monica Airport in Santa Monica, California, USA, 06 September 2012 (issued 04 September 2018). Amazon.com Inc. has become the second publicly traded US company to reach one trillion US dollars in market value. Last month Apple Inc. was the first company to be valued at 1 trillion US dollars. EPA/MICHAEL NELSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Amazon ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι ο Μπέζος θα αποχωρήσει από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου και θα μεταβεί σε έναν νέο ρόλο, εκείνον του εκτελεστικού προέδρου.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Amazon.

Στις 5 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO, δίνοντας τον τίτλο στον επί σειρά ετών επικεφαλής της Amazon Web Services, Άντι Τζάσι. Η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε ακριβώς 27 χρόνια από τότε που ο Bezos ίδρυσε την εταιρεία.

Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη: Η Amazon ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι ο Μπέζος θα αποχωρήσει από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου και θα μεταβεί σε έναν νέο ρόλο, εκείνον του εκτελεστικού προέδρου.

Όμως, ο Τζάσι έχει πλέον τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και έχει πλέον κληρονομήσει μία από τις πιο κυρίαρχες και αδίστακτες εταιρείες τεχνολογίας. Θα επιβλέπει την εκτεταμένη αυτοκρατορία που έχτισε ο Bezos, συμπεριλαμβανομένου του κύριου βραχίονα ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon, της αλυσίδας σουπερμάρκετ Whole Foods, του διαδικτυακού φαρμακείου PillPack και μιας παγκόσμιας υπηρεσίας logistics που καλύπτει την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ο Τζάσι θα διαχειρίζεται επίσης τις προσφορές ψυχαγωγίας της Amazon, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών Amazon Studios, των υπηρεσιών συνεχούς ροής Prime Video και Prime Music, της πλατφόρμας ακουστικών βιβλίων Audible, του ιστότοπου ζωντανής ροής παιχνιδιών Twitch και της βάσης δεδομένων ταινιών IMDb.

Θα επιβλέπει επίσης ολόκληρη τη γκάμα hardware, συμπεριλαμβανομένων των Kindle και Alexa, της εταιρείας καμερών ασφαλείας Ring, και της νεοσύστατης εταιρείας δορυφορικού διαδικτύου Kuiper Systems. Θα εξακολουθήσει επίσης να είναι υπεύθυνος για τα …παλιά του λημέρια, το τμήμα υπολογιστικού νέφους Amazon Web Services. Και αυτός είναι μόνο ο σύντομος κατάλογος, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρότερες πρωτοβουλίες της Amazon, όπως οι υπηρεσίες επαγγελματικών δανείων Amazon Lending.

Εκτός από τις επιχειρηματικές μονάδες, ο Τζάσι είναι πλέον υπεύθυνος και για τους πονοκεφάλους που δημιούργησε ο Μπέζος για την εταιρεία, χτίζοντας το τεράστιο μέγεθος και τον πλούτο της στις πλάτες των εξαντλημένων υπαλλήλων της. Ενώ η Amazon κατέπνιξε μια απόπειρα συνδικαλιστικής οργάνωσης σε μια αποθήκη της Αλαμπάμα νωρίτερα φέτος, οι εργαζόμενοί της σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να απεργούν και να μιλούν εναντίον της. Οι καταγγελίες στρέφονται κατά των χαμηλών διεθνών και εγχώριων μισθών, των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας που μπορεί να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να ουρούν σε μπουκάλια για να μην μείνουν πίσω, της συμβολής της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή, ή ακόμη και του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται και απολύονται από έναν αλγόριθμο.

Ο Τζάσι πρέπει τώρα να κάνει τους επενδυτές ευτυχισμένους επεκτείνοντας το βασίλειο του Μπέζος , καθησυχάζοντας παράλληλα τους εργαζομένους και αποκρούοντας τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές.

Ο Τζάσι έχει περάσει όλη του τη ζωή στην Amazon και βρίσκεται στην εταιρεία από την εβδομάδα πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 1997. Είναι επίσης μακροχρόνιος έμπιστος του Μπέζος, και εργάστηκε ως επικεφαλής προσωπικού του ιδρυτή για 18 μήνες μετά τη φούσκα του dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με το Bloomberg. Στη συνέχεια, ο Τζάσι ηγήθηκε ενός εξαιρετικά φιλόδοξου πονταρίσματος της Amazon, της δημιουργίας της Amazon Web Services, η οποία σήμερα ελέγχει το ένα τρίτο της τεράστιας αγοράς cloud computing.

Πρόσφατα, η Amazon ανέφερε ότι σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ευημερία των εργαζομένων, επικαιροποιώντας τις αρχές της ηγεσίας της ώστε η εταιρεία να γίνει «ο καλύτερος εργοδότης στη Γη και το ασφαλέστερο μέρος εργασίας στη Γη». Αλλά ελάχιστα στοιχεία μαρτυρούν το κατά πόσο αυτά τα λόγια θα επηρεάσουν την πραγματικότητα των 1,3 εκατομμυρίων εργαζομένων της Amazon.

Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις πρώτες εβδομάδες του Τζάσι στη δουλειά.

Πηγή: fortune.com