Τι είναι η «βόμβα δυσκολίας» που θα μπορούσε να «ανατινάξει» το δίκτυο Ethereum, και γιατί το blockchain καθυστερεί να δράσει

Τι είναι η «βόμβα δυσκολίας» που θα μπορούσε να «ανατινάξει» το δίκτυο Ethereum, και γιατί το blockchain καθυστερεί να δράσει
ethereum Photo: pixabay.com
Το Ethereum πρόκειται να υποστεί μια τεράστια αλλαγή.

της Taylor Locke

Το πιο δημοφιλές σε χρήση blockchain, το οποίο τροφοδοτεί το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την αγοραία αξία, είναι έτοιμο για μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση που ονομάζεται «συγχώνευση». Υποτίθεται ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον και πιο αποτελεσματικό, αλλά διακυβεύονται πολλά χρήματα – και η αλλαγή θα μπορούσε να ωθήσει το κρυπτονόμισμα, το Ether, να ξεπεράσει το Bitcoin όσον αφορά το ανώτατο όριο της αγοραίας αξίας.

Αλλά υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα με ένα τρομακτικό όνομα: η «βόμβα δυσκολίας».

Το Ethereum βασίζεται επί του παρόντος στην απόδειξη εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων πρέπει να συμπληρώνουν πολύπλοκα παζλ για να επικυρώνουν τις συναλλαγές. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος και συχνά επικρίνεται λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Η συγχώνευση θα μετατοπίσει το Ethereum στην απόδειξη συμμετοχής, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επικυρώνουν τις συναλλαγές ανάλογα με τον αριθμό των νομισμάτων που συνεισφέρουν στο δίκτυο. Η βόμβα δυσκολίας δημιουργήθηκε από προγραμματιστές του Ethereum το 2016 με γνώμονα τη συγχώνευση.

Μόλις ενεργοποιηθεί, η βόμβα θα αυξήσει εκθετικά το επίπεδο δυσκολίας των παζλ που απαιτούνται για την εξόρυξη με βάση την απόδειξη εργασίας, καθιστώντας τελικά αυτήν την εξόρυξη αδύνατη. Αυτό θα οδηγήσει σε αυτό που οι προγραμματιστές του Ethereum αποκαλούν «Εποχή των Παγετώνων», όπου η αλυσίδα της απόδειξης εργασίας του Ethereum θα αναγκαστεί να σταματήσει να παράγει μπλοκ, τα οποία επικυρώνουν τις συναλλαγές μέσω εξόρυξης, και θα «παγώσει».

Ο σκοπός της βόμβας είναι ξεκάθαρος: οι προγραμματιστές του Ethereum ελπίζουν ότι η βόμβα δίνει κίνητρα στους εξορύκτες να αποδεχτούν τη συγχώνευση, προωθώντας περαιτέρω την υιοθέτηση της αλυσίδας της απόδειξης συμμετοχής.

Ωστόσο, εάν η βόμβα ενεργοποιηθεί προτού να είναι έτοιμη η συγχώνευση και χωρίς το σύστημα της απόδειξης συμμετοχής, θα μπορούσε να «σκάσει».

«Ο ‘κίνδυνος’ είναι ότι αν δεν καθυστερήσουμε τη βόμβα, ο χρόνος παραγωγής μπλοκ θα επιβραδυνθεί στο Ethereum. Ο χρόνος αυτός αρχίζει να επιβραδύνεται πολύ λίγο στην αρχή, αλλά στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες, η επιβράδυνση διπλασιάζεται», δήλωσε στο Fortune ο προγραμματιστής του Ethereum, Tim Beiko.

Εάν η βόμβα «σκάσει» ενώ οι προγραμματιστές εξακολουθούν να τεστάρουν τη συγχώνευση, θα πρέπει να εργαστούν εξαιρετικά γρήγορα για να την εξουδετερώσουν. Αλλά ο Beiko είπε στο Fortune ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη βόμβα μέσα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, λέγοντας ότι η διαδικασία δεν είναι δύσκολη.

Ακόμα κι έτσι, «η ανησυχία με την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορεί να γίνει πολύ απρόβλεπτη για τους προγραμματιστές μόλις ενεργοποιηθεί η βόμβα», έγραψε στο Twitter η Christine Kim, συνεργάτιδα στην επενδυτική εταιρεία Galaxy Digital.

Παρά τις ανησυχίες, οι προγραμματιστές αποφάσισαν να μην καθυστερήσουν τη βόμβα.

Κατά τον Beiko, η διαδικασία για την καθυστέρηση της βόμβας θα «δημιουργούσε περισσότερη δουλειά για τους προγραμματιστές, επομένως, δεδομένης της τεράστιας επιθυμίας όλων να δουν τη συγχώνευση να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό, αν μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε μερικές εβδομάδες χωρίς να καθυστερήσουμε τη βόμβα, αξίζει τον κόπο», είπε στο Fortune.

Πηγή: Fortune.com