Τι είναι το Bleisure που ήρθε για να αντικαταστήσει τα επαγγελματικά ταξίδια

Τι είναι το Bleisure που ήρθε για να αντικαταστήσει τα επαγγελματικά ταξίδια
Photo: pixabay.com

του Tristan Bove

Τα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούνταν από διήμερες ή τριήμερες εταιρικές αποδράσεις, αλλά μια νέα τάση που συνδυάζει τα επαγγελματικά και τα προσωπικά ταξίδια μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Τα ταξίδια “Bleisure” (business & leisure) είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: μια συγχώνευση επαγγελματικών και ταξιδιών αναψυχής. Φανταστείτε να σας στέλνουν για να παρακολουθήσετε ένα διήμερο συνέδριο στο Μαϊάμι και στη συνέχεια να απολαύσετε μια μερικώς επιδοτούμενη παραθαλάσσια διαμονή δύο εβδομάδων πριν παρακολουθήσετε μια άλλη επαγγελματική συνάντηση.

Η τεχνολογία και ένα απροσδόκητο παγκόσμιο πείραμα στην εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν φέρει επανάσταση στον κόσμο της εργασίας. Από τον ανεξάρτητο συγγραφέα έως τον συμβεβλημένο προγραμματιστή, η τεχνολογία έχει κάνει πραγματικότητα το bleisure, μια κατάσταση ταξιδιού πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από επαγγελματικά ταξίδια.

Οι χώροι εργασίας που επιτρέπουν τα ταξίδια αναψυχής δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να παρατείνουν τα επαγγελματικά τους ταξίδια και να περνούν χρόνο σε διακοπές και περιηγήσεις στα αξιοθέατα στον προορισμό τους. Μερικοί εργαζόμενοι μπορούν ακόμη και να φέρουν μαζί τους τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το φαινόμενο είναι διαφορετικό από τους ψηφιακούς νομάδες, που ταξιδεύουν μόνιμα ενώ εργάζονται στο διαδίκτυο. Για τους ταξιδιώτες bleisure, η παραμονή είναι πολύ μικρότερη.

Τα ταξίδια bleisure αυξάνονταν ήδη πριν από την πανδημία, με τον αριθμό των επαγγελματικών ταξιδιών που έγιναν ταξίδια bleisure να αυξάνονται κατά 60% μεταξύ 2016 και 2018, σύμφωνα με την Expedia Group Media Solutions, μια πλατφόρμα ταξιδιωτικών πληροφοριών. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί μετά την πανδημία λόγω των αλλαγών των εργασιακών συνηθειών, μιας επιθυμίας για μεγαλύτερες και πιο απολαυστικές διακοπές, και των ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επαγγελματικών ταξιδιών.

Το ταξίδια bleisure μπορεί να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του ταλαιπωρημένου κλάδου των επαγγελματικών ταξιδιών από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Το 2020, οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια ήταν σχεδόν 700 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η πανδημία επέφερε στον κλάδο ένα καταστροφικό πλήγμα καθώς οι εταιρείες αναμένουν τώρα μείωση έως και 25% στον αριθμό των επαγγελματικών ταξιδιών έως το 2025, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία.

Για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, η άνοδος της τηλεργασίας, των διαδικτυακών συνεδρίων και των περιορισμών της περιόδου της πανδημίας εξαφάνισε σχεδόν το 75% του εισοδήματός τους. Τα επαγγελματικά ταξίδια ανακάμπτουν πιο αργά από τα ταξίδια αναψυχής και οι ειδικοί του κλάδου δεν αναμένουν πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2024.

Πηγή: Fortune.com