Τι είπαν Ομπάμα και Μέρκελ για εμπόριο και παρακολουθήσεις

Τι είπαν Ομπάμα και Μέρκελ για εμπόριο και παρακολουθήσεις

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για την εμπορική σύνδεση ΗΠΑ-ΕΕ. «Αγκάθι» παραμένουν οι παρακολουθήσεις της NSA.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβαν ότι δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η συμφωνία αυτή, η αποκαλούμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP), θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματά της.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να φτάσουμε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις στις ολοκλήρωσή τους», είπε η καγκελάριος μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για την ΕΕ, για τη Γερμανία και για τις ΗΠΑ (η συμφωνία) προσφέρει πολλές ευκαιρίες για το μέλλον», τόνισε.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «κρίσιμης σημασίας» για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για να δοθεί μια ώθηση στις εξαγωγές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μέρκελ δεν ξεχνά τις παρακολουθήσεις
Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» στις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων και της συλλογής πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μολονότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει ένας «κυβερνοδιάλογος» για το θέμα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν.

«Έχουμε ακόμη να ξεπεράσουμε μερικές δυσκολίες», δήλωσε η Μέρκελ. Όπως είπε, τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν, ωστόσο θα παραμείνουν στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών «για τα επόμενα χρόνια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια συμφωνία «μη κατασκοπείας» με οποιαδήποτε χώρα και υπογράμμισε ότι δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να συνάψει μια συμφωνία τέτοιου είδους με τη Γερμανία και μετά υπαναχώρησε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες ανησυχίες και ότι “πονά” όταν βλέπει πώς οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις έβλαψαν τις σχέσεις της χώρας του με το Βερολίνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Προς νέο γύρο κυρώσεων για τη Ρωσία οδεύουν Μέρκελ-Ομπάμα