Τι κάνει ένα τεχνολογικό προϊόν επιτυχημένο;

Τι κάνει ένα τεχνολογικό προϊόν επιτυχημένο;

Ο CEO του Linkedin «αποκαλύπτει» το μυστικό.

Ο CEO  του Linkedin, Jeff Weiner, πιστεύει πως τα καλά προϊόντα μπορούν εύκολα να διαχωριστούν από εκείνα που δε θα έχουν επιτυχία, με γνώμονα πέντε βασικές αρχές.

Ο 45χρονος διευθύνων σύμβουλος ανέβηκε στη σκηνή του Launch Conference στο Σαν Φραντσίσκο και έδωσε στους νέους επιχειρηματίες και επενδυτές τα πέντε «μυστικά» χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα επιτυχημένο τεχνολογικό προϊόν.

Τα σημαντικά προϊόντα προσφέρουν μια ιδιαίτερη αξία

Ο Jeff Weiner χαρακτήρισε την Google ως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού. Μέχρι και πριν την εμφάνιση της εταιρείας, η AltaVista ήταν η βασική μηχανή αναζήτησης. Η Google έριξαν τη προσοχή τους στο λογότυπο τους αλλά και στο search box και σε πολύ σύντομο διάστημα κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών

Ο CEO του Linkedin εξήγησε πως η ισραηλινή υπηρεσία δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα, Waze, είναι η κατεξοχήν εταιρεία που γνωρίζει τι ακριβώς έχουν ανάγκη οι πελάτες και τους το προσφέρει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια μέρα μετά το γραφείο ήταν έτοιμος να πληκτρολογήσει τη διεύθυνση του σπιτιού του όταν του ήρθε μήνυμα από την εταιρεία αν γυρίζει σπίτι του. Η εταιρεία αναλύοντας τα δεδομένα είχε «καταλάβει» πως περίπου τέτοια ώρα κάθε μέρα επιστρέφει στο σπίτι και η κίνηση αυτή έδειξε πως το προϊόν αυτό «γνωρίζει» τους καταναλωτές του.

Ξεπερνούν τις προσδοκίες

Ο Weiner μοιράστηκε με το κοινό ακόμα μια προσωπική εμπειρία με το κοινό του Launch Conference. Όπως είπε είχε διοργανώσει με τη σύζυγό του ένα πάρτι στο σπίτι τους. Εκείνος ήταν υπεύθυνος για τη μουσική, μέχρι που συνειδητοποίησε πως το wi-fi δεν λειτουργούσε πια, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει το μουσικό σύστημα Sonos. Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, τπν ενημέρωσαν πως λόγω διακοπών το κέντρο κλείνει σε 15’. Κι όμως βρέθηκε ένας υπάλληλος που έκατσε μια επιπλέον ώρα ώστε να μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα.

Έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή σας

Ο ίδιος εξηγεί πως τα σημαντικά πράγματα είναι αυτά που αλλάζουν τη καθημερινότητα σου. Όπως ακριβώς έχει κάνει και το iPhone στη δική του ζωή, το οποίο έχει μετατραπεί στο «κέντρο ελέγχου» των δραστηριοτήτων του.

«Χτυπούν» στο συναίσθημα

Σύμφωνα με τον Weiner, ένα παράδειγμα προϊόντος που έχει μεγάλη συναισθηματική απήχηση  είναι η Tesla – «είναι σαν να οδηγείς ένα iPhone», είπε. Ο ίδιος σχολίαζε συνεχώς πώς η χρήση του προϊόντος έδινε μια αίσθηση «οδήγησης προς το μέλλον», μια «πιασάρικη» πρόταση που ποτέ όμως δε χρησιμοποίησε η εταιρεία. Το γεγονός πως κι άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια φράση, δείχνει πως η εταιρεία πέτυχε το σκοπό της χωρίς να προσπαθήσει να το επιβάλει στη συνείδηση των πελατών.