Τί κάνει τον CEO της JPMorgan να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ύφεση το 2019

Τί κάνει τον CEO της JPMorgan να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ύφεση το 2019
Jamie Dimon, chairman and chief executive officer of JPMorgan Chase & Co., speaks during the CEO Initiative event in New York, U.S., on Monday, Sept. 25, 2017. The CEO Initiative brings together the CEOs of some of the worlds most enlightened companies to exchange best practices and leadership techniques, develop actionable solutions, and track tangible progress. Photographer: Misha Friedman/Bloomberg via Getty Images Photo:
Ο Jamie Dimon εμφανίζεται αισιόδοξος, ωστόσο δηλώνει πως ο χρηματοπιστωτικός όμιλος είναι έτοιμος και για το χειρότερο σενάριο.

της Jen Wieczner

Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας τη συνήθη ενημέρωσή του σχετικά με τις δραστηριότητες της επενδυτικής τράπεζας μαζί με μια κριτική της χρηματοπιστωτικής εποπτείας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβάζοντας την 95σέλιδη επιστολή, ξεχωρίζει ένα μάλλον απρόσμενο εύρημα: Σε αντίθεση με πολλούς εξέχοντες οικονομολόγους και διευθύνοντες συμβούλους, ο Dimon δεν προβλέπει την έλευση της ύφεσης το 2019 ή αμέσως μετά – και πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει ίσως να γίνουν λίγο πιο αισιόδοξοι.

«Φυσικά, επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στα σημερινά προβλήματα, τα οποία συχνά επισκιάζουν την πρόοδο που κάνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο», γράφει ο Dimon. «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα θετικά σημάδια».

Μεταξύ των ενθαρρυντικών ενδείξεων που παρατηρεί περιλαμβάνεται η «ισχυρή αμερικανική οικονομία», η συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, η πιθανότητα πραγματικής επίλυσης των εμπορικών διαφορών, και η ανάκαμψη προβληματικών αγορών όπως η Βραζιλία.

Αποσαφηνίζοντας ακόμα περισσότερο την άποψή του, ο Dimon κάνει μια σημαντική διάκριση – το γεγονός ότι η JPMorgan σκιαγραφεί ένα χειρότερο σενάριο, δεν σημαίνει ότι η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί. «Είμαστε έτοιμοι για μια ύφεση – αν και δεν την προβλέπουμε», τονίζει.

Όμως, ο ίδιος προειδοποιεί: η επόμενη ύφεση μπορεί να μην συμβεί για τους ίδιους λόγους για τους οποίους συνέβησαν οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν, καθιστώντας δύσκολη την επισήμανση των ενδείξεων. «Την επόμενη φορά», γράφει, «η αιτία μπορεί να είναι μόνο η αθροιστική επίδραση αρνητικών παραγόντων – η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ο Dimon δεν θεωρεί άμεσο το ενδεχόμενο έλευσης μιας ύφεσης. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι. «Ίσως είναι υπερβολικά μεγάλη η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη θα είναι αργή και ότι θα παραμείνει χαμηλός ο πληθωρισμός», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η απασχόληση και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται».

Επιπλέον, αν και προειδοποιεί ότι ο επενδυτικός πανικός που οδήγησε σε εξάλειψη όλων των κερδών του δείκτη S&P 500 για το 2018 μπορεί να επιστρέψει, ο Dimon συμπεραίνει ότι η «αντίδραση ήταν υπερβολική». Ο ίδιος επαναλαμβάνει μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών – συνεχής αύξηση της απασχόλησης, των μισθών και του ΑΕΠ, «υγιείς» χρηματοπιστωτικές αγορές, και ισχυρή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Επίσης, προσθέτει την καλή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και τη «σφιχτή» προσφορά κατοικίας στις πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase καταλήγει: «Οι αντιδράσεις των αγορών δεν αντανακλούν πάντα την πραγματική οικονομία και, άρα, οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι εταιρείες δεν πρέπει να υπερβάλλουν ως προς τις αντιδράσεις τους».