Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού
Άνοιξαν και πάλι, μετά από δυόμιση μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα καταστήματα εστίασης στην πόλη του Ναυπλίου, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει συνολικά, 24 μισθολογικά επιδόματα - Άνοδο 8,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώτον μήνα. Με τον τρόπο αυτό, ο βασικός μισθός από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ, ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021.

Κερδισμένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι ουσιαστικά θα βάλουν στην τσέπη τους κάτι παραπάνω από έναν επιπλέον μισθό το χρόνο. «Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.




Μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό).

Ως εκ τούτου, το επίδομα ανεργίας, από 407 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στα 438 ευρώ.

Αναλυτικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει συνολικά, 24 μισθολογικά επιδόματα:

  1. Ανεργίας
  2. Επίσχεσης εργασίας
  3. Μακροχρόνια ανέργων
  4. Ειδικό εποχιακό
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας
  6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνο παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Διαθεσιμότητας
  10. Παροχή προστασίας της Μητρότητας
  11. Μαθητείας
  12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ
  13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης
  14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων
  15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών
  16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών
  17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων
  18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών
  19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών
  20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ
  22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ
  23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι
  24. Προγράμματα απασχόλησης

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα, το «λαμβάνειν» των εργαζομένων ανά κατηγορία, από 1η Μαΐου θα υπολογίζεται ως εξής:

  • Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, αν είχε συμπληρώσει το 2012 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα λάβει 713 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784,3 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 862,73 ευρώ
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ο μισθός διαμορφώνεται στα 949 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους, ο μισθός φτάνει τα 1.044 ευρώ.
  • Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυτικές διευκρινίσεις αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου μέσα από 12 ερωτήσεις-απαντήσεις κατατοπίζει για το πώς διαμορφώνονται από εδώ και στο εξής οι μισθοί.

Πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι άνοδο 8,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο φέτος, από αύξηση 7,2% τον Φεβρουάριο και έναντι μείωσης 1,6% τον Μάρτιο 2021, καθώς ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που μετέχουν στην κατάρτιση του γενικού δείκτη, εκτός μόνον από τις επικοινωνίες.

Βέβαια η άνοδος σε ετήσια βάση κάποιων βασικών υπηρεσιών αλλά και αγαθών, όπου για τα φτωχότερα στρώματα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μηνιαίων δαπανών, είναι πολλαπλάσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2021 συνεχίστηκε η άνοδος του ενεργειακού κόστους (λόγω και του πολέμου), καθώς ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: Ηλεκτρισμό (79,3%), Φυσικό αέριο (68,3%) και Πετρέλαιο θέρμανσης (58,5%). Επίσης, στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», οι τιμές αυξήθηκαν σε: Έλαια και λίπη (19,9%), Λαχανικά γενικά (13,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (8,4%), Φρούτα νωπά (7,8%), Ψωμί και δημητριακά (7,6%), Κρέατα γενικά (6,4%), Καφέ (5,4%), Λοιπά τρόφιμα (5,1%), Ψάρια γενικά (3,5%), Ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (3,4%), Κρασιά (2,7%) και Μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (2,3%).

Τι λένε φορείς της αγοράς

Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς ενισχύει το εισόδημα των χαμηλόμισθων και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει «ανάσα» στην αγορά, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Προσθέτει όμως ότι, οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδυάζεται με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δίνει αγώνα επιβίωσης λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, χαρακτήρισε θετική κάθε παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών, αλλά πρόσθεσε πως η αγορά περιμένει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης για τη  μείωση του ενεργειακού κόστους και του ΦΠΑ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και τη περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.