Τι κρύβει το όνομα του νέου Πάπα; Ιστορική και συμβολική η επιλογή του «Λέων»

Τι κρύβει το όνομα του νέου Πάπα; Ιστορική και συμβολική η επιλογή του «Λέων»
Cardinal Robert Prevost, newly elected as Pope Leo XIV is seen on the Saint Peter’s Basilica balcony, at Saint Peter’s Square in Vatican on May 8, 2025 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με την εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, η Καθολική Εκκλησία ανασύρει ένα όνομα γεμάτο ιστορία, ειρήνη και κοινωνικό μήνυμα, στέλνοντας ισχυρό σήμα για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάγκης ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  

Το «Λέων» είναι πλέον το τέταρτο πιο συχνά επιλεγμένο όνομα από Πάπες, ισόπαλο με το «Κλήμης». Πιο δημοφιλή έχουν υπάρξει μόνο τα ονόματα Ιωάννης, Γρηγόριος και Βενέδικτος.

Ωστόσο, είχε να εμφανιστεί Πάπας με το όνομα Λέων πάνω από έναν αιώνα.

Ο τελευταίος ήταν ο Πάπας Λέων ΙΓ’, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη υπό γαλλική κατοχή το 1810. Υπηρέτησε ως Πάπας από το 1878 μέχρι τον θάνατό του το 1903 — μία 25ετής παποσύνη, η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Εκκλησίας.

Ο Λέων ΙΓ’ έμεινε στην ιστορία ως Πάπας της Καθολικής Κοινωνικής Διδασκαλίας. Το 1891 εξέδωσε μια διάσημη ανοικτή επιστολή προς όλους τους Καθολικούς, με τίτλο «Rerum Novarum» («Περί Επαναστατικής Αλλαγής»), καταγράφοντας τις κοινωνικές καταστροφές που είχε προκαλέσει η Βιομηχανική Επανάσταση στη ζωή των εργατών.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το κονκλάβιο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Matteo Bruni, ανέφερε πως η επιλογή του ονόματος «Λέων» «είναι σαφής αναφορά στη σύγχρονη κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας, που ξεκίνησε με τη Rerum Novarum».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Bruni πρόσθεσε πως το όνομα Λέων επιλέχθηκε ως συνειδητή αναφορά «στους άνδρες, τις γυναίκες, τη δουλειά τους και τους εργάτες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», συσχετίζοντας τη σημερινή τεχνολογική έκρηξη με εκείνη του 19ου αιώνα.

Ο πρώτος Πάπας Λέων, που υπηρέτησε τον 5ο αιώνα, είναι γνωστός ως «Λέων ο Μέγας» και έμεινε στην ιστορία επειδή έπεισε τον Αττίλα τον Ούννο να σταματήσει την εισβολή του και να χαρίσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η ιστορική τους συνάντηση αποτυπώθηκε σε έναν πίνακα του Ραφαήλ το 1514, που εκτίθεται στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού — εκεί από όπου πέρασαν και οι 133 καρδινάλιοι, ανάμεσά τους και ο Ρόμπερτ Πρεβόστ, πλέον Πάπας Λέων ΙΔ’ (Leo XIV), πριν εισέλθουν στην Καπέλα Σιστίνα για το κονκλάβιο.

Στον πίνακα, ο άοπλος Πάπας Λέων, υπό το βλέμμα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, αντικρίζει με ψυχραιμία τον Αττίλα και τον στρατό του — μια σκηνή που τιμάται από την Καθολική παράδοση ως σύμβολο της ειρηνικής επίλυσης χωρίς βία.

Ο Λέων ΙΔ’ χρησιμοποίησε τα πρώτα του λόγια ως Πάπας για να καλέσει σε ειρήνη:

«Εἰρήνη ὑμῖν», φώναξε από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
«Αυτό ήταν το πρώτο χαιρετισμό του Αναστημένου Χριστού», είπε.

Το όνομα Λέων προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «λιοντάρι», συμβολίζοντας δύναμη και θάρρος.

Στην ομιλία του από το μπαλκόνι, ο Λέων ΙΔ’ αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του:

«Η Εκκλησία εξακολουθεί να ακούει τη χαμηλή αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: