Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της τιμής του Bitcoin;

pixabay.com

Οι ειδικοί έχουν πολλές θεωρίες.

του Jeff John Roberts

Το Bitcoin είναι διάσημο για τη μεταβλητότητά του, αλλά ήταν ασυνήθιστα ήρεμο τους τελευταίους μήνες. Το ψηφιακό νόμισμα κυμαινόταν σε μια στενή ζώνη τιμών μεταξύ 9.000 και 10.000 δολαρίων για όλους σχεδόν τους τελευταίους τρεις μήνες- μέχρι την ξαφνική έξαρση της περασμένης εβδομάδας.

Την περασμένη Δευτέρα, η τιμή του Bitcoin έφτασε τα 11.000 δολάρια, η οποία αυξήθηκε από τα περίπου 9.100 δολάρια την εβδομάδα πριν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι το Bitcoin απέτυχε να παραμείνει πάνω από το όριο των 10.000 δολαρίων στις λίγες περιπτώσεις που έσπασε το φράγμα αυτό και δεν έχει ξεπεράσει τα 10.500 δολάρια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Άρα τι προκαλεί αυτή τη νέα αύξηση των τιμών; Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας μοναδικός παράγοντας, αλλά αρκετοί αλληλεπικαλυπτόμενοι παράγοντες, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Eric Turner της Messari Research λέει ότι οι traders κρυπτονομισμάτων αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από σκοτεινά ψηφιακά νομίσματα σε λεγόμενες πλατφόρμες «DeFi» (αποκεντρωμένης χρηματοδότησης). Ο Turner υποθέτει ότι πολλοί από αυτούς τους χρηματιστές έχουν βασίσει τα κέρδη τους στα δύο πιο κύρια κρυπτονομίσματα, το Bitcoin και το Ethereum, και ανεβάζουν την τιμή.

Οι τιμές του Bitcoin μπορεί επίσης να αυξάνονται χάρη στην επιστολή της προηγούμενης εβδομάδας από το Γραφείο Ελέγχου Νομισματικής Πολιτικής, που δίνει στις τράπεζες δικαίωμα να διακρατούν Bitcoin για λογαριασμό των πελατών τους. Πολλοί στη βιομηχανία κρυπτογράφησης το αντιμετώπισαν ως ένα σήμα ανόδου και προέβλεψαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα από μεγάλα κεφάλαια.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για την πρόσφατη αύξηση των τιμών είναι μια γενική αίσθηση φόβου και αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο. Τέτοια συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν τους επενδυτές να αναζητήσουν περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, εν μέσω ανησυχιών για την πανδημία και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Μια αναφορά από το The Block υποδηλώνει ότι το Bitcoin μπορεί να επωφελείται από το ίδιο φαινόμενο.

Τέλος, το Bitcoin μπορεί να αυξάνεται με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν παρέχει μια οριστική εξήγηση για την τελευταία αύξηση της τιμής του Bitcoin, και η τελευταία αύξηση θα μπορούσε –όπως τόσα πολλά άλλα ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων όλα αυτά τα χρόνια– να είναι προσωρινή.