Τι λέει το αμερικανικό ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Τι λέει το αμερικανικό ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Χρυσή Αυγή και ρατσισμός, κατάχρηση εξουσίας και ΕΡΤ, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκτενείς αναφορές στις αυξημένες ρατσιστικές και ξενοφοβικές δραστηριότητες της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος μεταναστών και άλλων πολιτών, στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών από τα σώματα ασφαλείας καθώς και στις συλλήψεις πολιτικών και άλλων ατόμων που κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση περιγράφει την Ελλάδα ως συνταγματική και πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις τελευταίες εκλογές ελεύθερες και δίκαιες. Οι αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο υπήρξαν ισχυρισμοί για καταχρήσεις εξουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφορούν σε απρόκλητη ρατσιστική βία κατά μεταναστών και ατόμων θεωρούνται ότι είναι ξένοι. Εκτενής αναφορά γίνεται στις συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές καθώς και στις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και στην εκμετάλλευση των παιδιών Ρομά.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr