Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ελληνικού

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Ελληνικού

Το Ταμείο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το κλείσιμο της συμφωνία με την Lamda Development.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα αναβαθμίσει ριζικά την εικόνα της Αθήνας, στέλνει παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει οριστικά σελίδα αποτελώντας παράλληλα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Lamda Development.

Στη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί σειρά επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του Ελληνικού λειτουργεί ως καταλύτης για κάθε άλλη επένδυση στη χώρα και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης, επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναφέροντας ότι ήταν μια απαιτητική διαδικασία αφού το Ελληνικό αποτελεί το πιο φιλόδοξο και σύνθετο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε αφενός να επιτύχουμε ένα υψηλό συνολικό τίμημα περίπου 2,2 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας τις αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές και αφετέρου να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή διάσταση του έργου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από τα πιο υψηλά διεθνή ποιοτικά πρότυπα, τις πλέον αυστηρές δικλίδες διαφάνειας και υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναδεικνύει τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας και αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναπτυξιακή του διάσταση», πρόσθεσε.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, παρουσίασε το ιστορικό του διαγωνισμού εστιάζοντας παράλληλα στα χαρακτηριστικά της τεχνικής πρότασης. «Αξιοποιήσαμε την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών, τόσο των μελετών, όσο και των ατελέσφορων προσπαθειών που προηγήθηκαν, για να σχεδιάσουμε με προσοχή τις ενέργειές μας και τελικά να πετύχουμε να θέσουμε το Ελληνικό σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή. Ολοκληρώσαμε μια σύνθετη και ανταγωνιστική διαδικασία διαπραγμάτευσης, διασφαλίζοντας το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο υλοποίησης της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην χώρα. Μιας επένδυσης εγγυημένου ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για μια ισορροπημένη και σύγχρονη ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αναψυχής, κατοικίας, επιχειρηματικών κέντρων , εμπορικών λειτουργιών, πολιτισμού και αθλητισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές υποδομές και την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και Ολυμπιακή κληρονομιά της πόλης. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα (2/3) της συνολικής έκτασης θα είναι χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί στους πολίτες», πρόσθεσε.

Τα βασικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη ανά ενότητα είναι τα ακόλουθα:

Βασικά Σημεία της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών

Σύμβουλος Υλοποίησης:

– Πρόσωπο με εξειδίκευση στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων το οποίο θα πιστοποιήσει την υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη χορήγηση τυχόν συναινέσεων για παρέκκλιση από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ή το Επιχειρηματικό Σχέδιο

– Η αμοιβή, τα έξοδα και οι δαπάνες του Συμβούλου Υλοποίησης θα βαρύνουν τον Πωλητή

Εγγυητικές Επιστολές

Δύο εγγυητικές επιστολές θα παραδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ :

– Η Εγγυητική Επιστολή Πρώτης Δόσης θα παραδοθεί κατά την Ημερομηνία Υπογραφής με ελάχιστη διάρκεια 2 ετών και ποσό εγγύησης ύψους 30 εκατ. ευρώ

– Η Εγγυητική Επιστολή Πιστούμενης Καταβολής θα παραδοθεί κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης με ελάχιστη διάρκεια 10 ετών και ποσό εγγύησης ίσο με το 100% της Παρούσας Αξίας του Πιστούμενου Τιμήματος

Δικαίωμα επί Μελλοντικών Αποδόσεων

– Οι μέτοχοι της Εταιρίας θα καταβάλλουν Δικαιώματα επί Μελλοντικών Αποδόσεων (Earn-out) στο ΤΑΙΠΕΔ από την 7η επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης και μετά την επίτευξη ενός Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης σε ποσοστό 15% (ο “Ελάχιστος Εσωτερικός Συντελεστής Απόδοσης”)

– Ορισμός Εμπειρογνώμονα για την επίλυση σχετικών διαφορών

Επενδυτικές Υποχρεώσεις του Επενδυτή

– Κατάρτιση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από Pritzker Prized αρχιτέκτονες – πολεοδόμους.

– Σχεδίαση Κτιρίων – Τοπόσημων από παγκοσμίως διακεκριμένους αρχιτέκτονες

– Εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πολεοδομικές μελέτες, μελέτες χωροθέτησης κλπ.)

– Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών και δικτύων για την υλοποίηση της επένδυσης.

– Κατασκευή και συντήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.

– Δέσμευση εγγυητικής επιστολής για μια 10ετία για την καταβολή του υπολειπόμενου τιμήματος.

– Δέσμευση για υλοποίηση συνολικής επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ πλέον ΦΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της Σύμβασης. Δυνατότητα μεταφοράς ως και 50% της Επενδυτικής Υποχρέωσης ανά πενταετία και στην συνέχεια καταβολή προστίμου ίσου με το 30% της διαφοράς μεταξύ του ποσού που επενδύθηκε και του ποσού που μεταφέρθηκε στην επόμενη. Εάν κατά τη λήξη της Τρίτης Περιόδου Χρηματοδότησης, ο Επενδυτής δεν έχει εκπληρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο της Επενδυτικής Υποχρέωσής του, επιστρέφονται οι μετοχές στο Δημόσιο.

Προστασία Περιβάλλοντος

– Θεσμική Διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς – Έγκριση από Συμβούλιο Επικρατείας

– Αυστηρή εγκριτική διαδικασία βάσει του Ν.4062/2012

– Υποχρεωτική χρήση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών

Υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου

– Έκδοση οικοδομικών αδειών για την υλοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

– Έγκαιρη απόκριση (εντός των νομίμων προθεσμιών) της αρχαιολογίας σε περίπτωση ανεύρεσης Αρχαιοτήτων στο Χώρο

– Περιορισμός της συνολικής ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου στο ποσό του τιμήματος

Κύρια σημεία τεχνικής πρότασης

– Κάλυψη/ χώροι πρασίνου + ελεύθεροι χώροι

– 4.000 περίπου στρέμματα χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων

– Κοινόχρηστοι και Κοινωφελείς χώροι

– 1.500 περίπου στρέμματα κοινοχρήστων χώρων

Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου & Αναψυχής

– 2.000 περίπου στρέμματα πάρκου με 9 διακριτές θεματικές ενότητες

Πολύ-λειτουργικότητα & Δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών

– Ευρύ φάσμα χρήσεων και λειτουργιών

Το Ελληνικό ως προορισμός – Λειτουργίες με αναπτυξιακή διάσταση, προβολή και ευρεία εμβέλεια

– Αναμενόμενη δημιουργία περίπου 59.000 θέσεων απασχόλησης

‘Ανοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα – Πρόσβαση του κοινού στο παράκτιο μέτωπο

– Ανάπλαση και διαμόρφωση παραλιακής ζώνης Αγίου Κοσμά.

– Σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου με την παραλία του Αγίου Κοσμά

– Διευκόλυνση της κίνησης των κατοίκων, περιοίκων και επισκεπτών και της πρόσβασης στην παραλία,

Κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής – Τοπόσημα

– Περί τα 10 κτίρια υψηλών προδιαγραφών και αξιόλογης αρχιτεκτονικής

Διαβάστε ακόμη:

Μπουλντόζες στο Ελληνικό το 2015

Το πριν και το μετά για το Ελληνικό

35.000 νέες θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση του Ελληνικού

ΤΑΙΠΕΔ: «Πράσινο φως» στη Lamda για το Ελληνικό