Τι να περιμένουμε από την έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών των ΗΠΑ κατά της Google

Τι να περιμένουμε από την έρευνα των αντιμονοπωλιακών αρχών των ΗΠΑ κατά της Google
Google Germany GmbH in Muenchen, Arnulfpark headquarters, offices, facade, building, entrance, logo, company logo, company emblem. | usage worldwide Photo: AFP
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η μηχανή αναζήτησης της Google, μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ιστορία, πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση που δέχθηκε ποτέ καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να υποβάλλει αγωγή για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κατηγορία; Ότι η εταιρεία συνθλίβει τον ανταγωνισμό για να προστατεύσει και να επεκτείνει το μονοπώλιό της.

Ύστερα από μια έρευνα που διήρκεσε 14 μήνες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο η Google «πειράζει» τα αποτελέσματα αναζήτησης για να προάγει τα δικά της προϊόντα, καθώς και κατά πόσο χρησιμοποιεί την πρόσβαση σε χρήστες για να αποκλείει τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Η Google, η οποία ελέγχει σχεδόν το 90% της αγοράς διαδικτυακής αναζήτησης στις ΗΠΑ, έχει υπάρξει πολλές φορές στόχος των αντιπάλων της, οι οποίοι παραπονιούνται ότι χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να διαλύει τον ανταγωνισμό σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ερευνητικό πρότζεκτ για το πανεπιστήμιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 παράγει πλέον σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαιρετικά κερδοφόρα έσοδα ετησίως, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η μηχανή αναζήτησης αποφασίζει τη μοίρα χιλιάδων επιχειρήσεων στο διαδίκτυο και έχει χρηματοδοτήσει την επέκταση της Google στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα διαδικτυακά βίντεο, το λογισμικό για smartphone, τους χάρτες, την υπολογιστική cloud, τα αυτόνομα οχήματα και άλλες μορφές ψηφιακών διαφημίσεων.

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έχουν επιβάλλει πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Όμως, οι αμερικανικές αρχές δεν τόλμησαν να αγγίξουν την εταιρεία από το 2013, όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έβαλε στο αρχείο μια σχετική έρευνα αποφασίζοντας να μην αναλάβει δράση.

Πλέον, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr βρίσκεται στο σημείο καμπής μιας υπόθεσης παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλλε αγωγή κατά της Microsoft Corp. πριν από πάνω από δύο δεκαετίες.

Την Παρασκευή το πρωί, η μετοχή της Google σημείωνε πτώση κατά 1% στη Νέα Υόρκη. Συνολικά, η τιμή της μετοχής έχει ανέβει περίπου κατά 5% φέτος.

Ο Barr είναι κρίσιμος σύμμαχος της προσπάθειας του Donald Trump να επιτύχει πλήγμα κατά των τεχνολογικών γιγάντων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιτίθεται στις εταιρείες του διαδικτύου επειδή αυτές υποτίθεται ότι λογοκρίνουν τις συντηρητικές απόψεις στο Ίντερνετ.

Πηγή: Fortune.com