Τη νέα αρκτική διαδρομή που «χάραξε» στη ναυτιλία η κλιματική αλλαγή δοκιμάζει η Maersk

Τη νέα αρκτική διαδρομή που «χάραξε» στη ναυτιλία η κλιματική αλλαγή δοκιμάζει η Maersk
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλοίο της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο θα ακολουθήσει τη νέα διαδρομή στη Βόρεια Θάλασσα που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο στο εμπόριο Ασίας-Ευρώπης.

της Grace Dobush

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες από την υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησαν δυνατή μια βόρεια διαδρομή για την εμπορική ναυτιλία και η Maersk θα είναι η πρώτη εταιρεία της οποίας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα ακολουθήσει την καινούρια διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας.

Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός θα καθελκύσει αυτή την εβδομάδα το Venta Maersk, το οποίο θα αποπλεύσει από το Βλαδιβοστόκ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας πάνω και γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο, περνώντας τη Σκανδιναβία και σταματώντας στο Μπρέμερχαβεν της Γερμανίας, για να φτάσει στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτή η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη διώρυγα του Σουέζ για το εμπόριο Ασίας-Ευρώπης. Η διαδρομή στους πάγους θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο μεταφοράς κατά μία ή δύο εβδομάδες, αν και τα πλοία θα πρέπει να συνοδεύονται από πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λιώνουν τον πολικό πάγο με ρυθμούς-ρεκόρ, αυξάνοντας τον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες μπορεί να διασχισθεί η διαδρομή της Αρκτικής.

Το Venta Maersk είναι ένα ολοκαίνουργιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατασκευασμένο από την Odense Maritime Technology και ικανό να μεταφέρει 3.600 μονάδες, αλλά στο παρθενικό του ταξίδι θα μεταφέρει μόνο ένα φορτίο κατεψυγμένων ψαριών και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αυτή είναι μια δοκιμή που έχει σχεδιαστεί για να διερευνηθεί μια άγνωστη διαδρομή για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και να συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Maersk στο Splash.

«Επί του παρόντος, δεν βλέπουμε τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας ως μια εναλλακτική προς τα συνηθισμένα μας δρομολόγια… Σήμερα, το πέρασμα είναι εφικτό μόνο για περίπου τρεις μήνες τον χρόνο, το οποίο μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μόνο εξειδικευμένα πλοία μπορούν να διασχίσουν το πέρασμα, που σημαίνει πρόσθετη επένδυση».

Η Ρωσία έκανε την πρώτη μεταφορά υγρού φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας τον περασμένο μήνα και η κινεζική Cosco έχει χρησιμοποιήσει τη διαδρομή τα τελευταία χρόνια για τη μεταφορά βαρέων εξαρτημάτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ανταγωνιστών.

Δείτε ακόμη: Ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία παραμένει η Ελλάδα