Τι περιλαμβάνει η δικογραφία για τη Novartis που εστάλη στη Βουλή

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία για τη Novartis που εστάλη στη Βουλή

Δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για δωροδοκίες πολλών εκατ. ευρώ σε κρατικούς λειτουργούς.

Στη Βουλή αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 2:30 μ.μ. η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas, την οποία απέστειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και στις 3:00 μ.μ. θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, η διαβίβαση της. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η δικογραφία που διαβιβάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή  φέρεται να περιλαμβάνει περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών. Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Φωτιά» στην πολιτική σκηνή βάζει η υπόθεση Novartis

Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα διέρρευσε η κυβέρνηση και επισημαίνονται στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ όλοι τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι είναι ντροπή να μιλά η αντιπολίτευση για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ενώ μίλησε «για τεράστιες προεκτάσεις που θα έχει η υπόθεση σε επίπεδο εμπλοκής προσώπων αλλά και ζημιάς του ελληνικού δημοσίου».

Διαβάστε ακόμη: Ανακοίνωση Novartis: H εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές και εξετάζει διεξοδικά όλες τις αναφορές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ