Τι περιλαμβάνει η «νέα λίστα Λαγκάρντ»

Τι περιλαμβάνει η «νέα λίστα Λαγκάρντ»
Herve Falciani, an ex-HSBC employee wanted in Switzerland on charges of stealing data on bank accounts, is seen before a French parliamentary hearing at the National Assembly in Paris July 2, 2013. A French parliamentary committee drawing up laws against tax evasion hears testimony on Tuesday from Falciani who is wanted in Switzerland on charges of stealing data on bank accounts, parliamentary sources said. France is also investigating Swiss bank UBS over whether it offered to help clients evade tax. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: BUSINESS POLITICS) - RTX119RE

Κρυπτογραφημένο αρχείο με 500.000 κινήσεις λογαριασμών βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

Αρχείο με περίπου 500 χιλιάδες κινήσεις των λογαριασμών όλων εκείνων των προσώπων, νομικών και φυσικών, που περιλαμβάνονται στην “λίστα Λαγκάρντ” παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

Το αρχείο, στο οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, αφορά στικάκι που παρέδωσε στον κ. Καλογήρου πριν λίγες ημέρες το πρώην στέλεχος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Το ραντεβού του κ. Φαλτσιανί, του ανθρώπου που υπέκλεψε αρχεία της άλλοτε εργοδότριας του τράπεζας, με τον κ. Καλογήρου έγινε στις 17 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί το ραντεβού του κ. Φαλτσιανί με ομάδα Εισαγγελέων στους οποίους είχε εκφράσει την πρόθεση του να παραδώσει επιπλέον στοιχεία, ώστε να “διαβαστεί” εξολοκλήρου και να διαφωτιστεί η λίστα. Στο υλικό που παρέδωσε ο κ. Φαλτσιανί φαίνεται να αποτυπώνονται κινήσεις λογαριασμών που εκτιμάται ότι θα φωτίσουν πλήρως όλη την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”, καθώς θα αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνακόλουθα οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Το κρυπτογραφημένο αρχείο που φέρεται να είναι τεράστιο χρίζει ωστόσο ειδικής επεξεργασίας και θα χρειαστεί εξειδικευμένη  τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί. Έτσι στην Εισαγγελία αναμένουν ώστε να αποσαφηνιστεί αν η “αποκρυπτογράφηση” θα γίνει, την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.