Τι περιμένουν οι Έλληνες ξενοδόχοι μετά το άνοιγμα των συνόρων

Τι περιμένουν οι Έλληνες ξενοδόχοι μετά το άνοιγμα των συνόρων
A cleaning worker wearing a protective face mask and gloves change the sheets of a room at a hotel in Perissa on the Greek Aegean island of Santorini on May 20, 2020. (Photo by Dimitris LAMBROPOULOS / AFP) Photo: AFP
Κατά πόσο μπορούν να βασιστούν για τη φετινή σεζόν στους ξένους τουρίστες. Τι αναμένεται να κάνουν οι Έλληνες.

Μανίκια σηκώνουν οι Έλληνες ξενοδόχοι προκειμένου να περιορίσουν, έστω και τελευταία στιγμή, τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού. Σταδιακά, οι χώρες ανοίγουν, η μια χώρα μετά την άλλη, τα σύνορά τους με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν έστω και ισχνά τουριστικά έσοδα που θα συμβάλουν στο ΑΕΠ τους. Ο απολογισμός στην Ιταλία είναι τραγικός με τους θανάτους στην γειτονική χώρα να ανέρχονται σε 34.114, ωστόσο, η χώρα γυρνά νέα σελίδα και δίνει τη δική της μάχη για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε μάλιστα τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τους Ιταλούς τουρίστες, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου και το ερώτημα όλων είναι αν τελικά οι Ιταλοί θα νιώσουν την επιθυμία να ταξιδέψουν μετά τον τρίμηνο εγκλεισμό που υπέστησαν, ξοδεύοντας κάτι από το υστέρημα τους για να πάρουν μια γεύση από ελληνικό καλοκαίρι.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Fortune πως, ναι μεν συνιστά θετική εξέλιξη ότι τα γρανάζια της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας έχουν αρχίσει να κινούνται, όμως εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε δεν είναι τόσο στην ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων, αλλά στο ποια θα είναι η ψυχολογία των ξένων τουριστών. Πρωταρχικό ρόλο δεν θα παίξει η τιμή του καταλύματος, αλλά η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης.

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, προς το παρόν η ζήτηση είναι μηδενική και οι tour operators κρατούν στάση αναμονής μέχρι να αρχίσουν να ανακοινώνονται οι πτήσεις.

«Το θέμα είναι να υπάρχουν αεροπλάνα για να έρθουν οι ξένοι τουρίστες. Είναι ενθαρρυντικό ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί και σε άλλες σημαντικές για εμάς αγορές, όπως είναι η Γαλλία και η Πολωνία. Σε ότι αφορά την Γερμανία, η οποία άνοιξε νωρίτερα, το πτητικό της πρόγραμμα βρίσκεται στο 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι» τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, προσθέτοντας πως από συζητήσεις που διεξάγονται στον ξενοδοχειακό κλάδο  η αίσθηση είναι πως στην πλειονότητά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά.

Δεν είναι όμως, όπως επισημαίνει, μόνο ο φόβος που κρατάει τους ξένους τουρίστες μακριά από το όνειρο των διακοπών. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το πορτοφόλι τους που επιβαρύνθηκε από μια τρίμηνη παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και κάνει τις διακοπές να φαντάζουν πολυτέλεια.

«Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν υιοθετήσει τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε στα μικρά ξενοδοχεία είναι πιο δύσκολα τα πράγματα σε ότι αφορά το λεγόμενο social distancing. Εξακολουθεί να είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν έχουν επιβληθεί, ενώ θα έπρεπε, τα πρωτόκολλα και στις αεροπορικές».

Υπενθυμίζει πως οι Ιταλοί τουρίστες κατά 70% επιλέγουν τις διακοπές σε οργανωμένες μονάδες, ενώ ένα 30% στρέφεται σε μικρά καταλύματα. Οι δε Άγγλοι, παραδοσιακά είναι πελάτες των περιόδων Μαΐου- Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου φέτος όμως, κατ’ εξαίρεση, ενδέχεται να έχουμε και τον Αύγουστο αφίξεις από Αγγλία.

«Αυτή τη βδομάδα έχουν ξεκινήσει δειλά – δειλά οι κρατήσεις από Ιταλία αλλά με αργό ρυθμό. Εκτός από την Αγγλία που δυσκολεύτηκε στην αποτελεσματική διαχείριση του κορωνοϊού, με ερωτηματικό βρίσκεται και η Ρωσία η οποία τις τελευταίες μέρες καταγράφει διόρθωση και θεωρείται η πέμπτη σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα προσφέροντας ετησίως από 800.000 έως 1 εκατομμύριο τουρίστες.

Σημειώνεται πως οι βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Μέσα Ιουλίου θα ανοίξουν οι περισσότεροι ξενοδόχοι

Ελάχιστα θα αλλάξει η εικόνα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσσιου, πανελλαδικά ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, κυρίως αυτά που έχουν έως 50 δωμάτια.

Στη Bόρεια Ελλάδα, μικρή ανάσα αναμένεται να δώσουν οι αφίξεις από τα Βαλκάνια, που αφορούν κυρίως οδικούς τουρίστες, ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως πότε θα ανοίξουν.  Ακόμη και στη Βουλγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι έτοιμη και πως ενδέχεται η ημερομηνία να μεταφερθεί για τις 30 Ιουνίου.

«Γενικότερα υπάρχει μία δυσχέρεια και μία διστακτικότητα. Προς το παρόν η κίνηση είναι μηδενική και οι πελάτες διακατέχονται από φόβο γι’ αυτό και δεν έχουν κλείσει ακόμη δωμάτια. Οι Έλληνες ξενοδόχοι συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα, όμως μαζικά το άνοιγμα κατευθύνεται για τις αρχές Ιουλίου, μη σας πως ότι θα είμαστε καθόλα έτοιμοι στις 15 Ιουλίου. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι πτήσεις από Ιταλία και υπάρχει η δυνατότητα έλευσης των Ιταλών τουριστών στη χώρα μας  μόνο από τα «πράσινα» αεροδρόμια δηλαδή από τη Ρώμη και νότια, με πτήσεις που δεν συνδέονται απευθείας με τα ελληνικά νησιά» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

Τελευταία στιγμή θα αποφασίσουν οι Έλληνες

Την εικόνα που επικρατεί στα νησιά του Ιονίου έδωσε στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο της Κέρκυρας αναμένεται να ανοίξει 1η Ιουλίου, ενώ σε ότι αφορά την πληρότητα του νησιού, αυτή τη στιγμή κινείται μεταξύ 10% με 20% με ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής να πραγματοποιούνται διαρκώς.

«Παραδοσιακά οι Ιταλοί επισκέπτονται τη χώρα μας κυρίως τον Αύγουστο. Προς το παρόν η ζήτηση είναι υποτονική και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, εφόσον πρόκειται για μία χώρα που χτυπήθηκε πολύ δυνατά από τον κορωνοϊό και πλήρωσε μεγάλο τίμημα, αποτελώντας παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες ως προς το πώς πρέπει να κινηθούν. Σε ότι αφορά την βρετανική αγορά καταγράφεται μια καθυστέρηση και θα αργήσει να πάρει μπροστά» λέει ο κ. Βούλγαρης.

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα Επτάνησα, Παξοί και Διαπόντια Νησιά ή (Νήσοι Οθωνοί) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Ιταλούς τουρίστες, κυρίως εκείνους που προσεγγίζουν την περιοχή με σκάφη. Πρόκειται για μία αγορά που έχει πληγεί αρκετά.

Όσο για το που θα πάει διακοπές ο Έλληνας, ο κ. Βούλγαρης υπογραμμίζει πως οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν τουρίστες της τελευταίας στιγμής και κυρίως του Αυγούστου. Διευκρινίζει πως η Κέρκυρα ως νησί προσφέρεται για μαζικό τουρισμό από το εξωτερικό και πως ο εσωτερικός τουρισμός ήταν δυνατός μόνο κατά την περίοδο του Πάσχα που σημειωνόταν πληρότητα πάνω από 90%, ποσοστό το οποίο φέτος χάθηκε εντελώς.

«Το πώς θα κινηθεί ο Έλληνας είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Βλέπει μπροστά του ότι έρχεται μια οικονομική κρίση η οποία θα φανεί από το Σεπτέμβριο και μετά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξενοδόχοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε προσφορές, όμως φέτος τον πρωταρχικό λόγο θα έχει, όχι τιμή, αλλά η ασφάλεια. Σκοπός είναι να μην πέσουν πολύ χαμηλά οι τιμές, να μη γίνει κανιβαλισμός της αγοράς, διότι κέρδη δεν θα έχουμε, αλλά πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις ζημιές. Η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη και πάμε να σώσουμε ότι σώζεται, θέτοντας τις βάσεις για το 2021».

Σχολιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Βούλγαρης τονίζει πως οι ξενοδόχοι τα έχουν υιοθετήσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, όπως λέει υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και τεχνικά θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων.

«Αντικειμενικά η εφαρμογή των πρωτοκόλλων είναι πιο εύκολη για τα μεγάλα ξενοδοχεία που είχαν ήδη πιστοποιήσεις. Θεωρούμε ότι είναι λογικά μέτρα, ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και γενικά είναι αυτά που περιμέναμε. Σκοπός δεν είναι το ξενοδοχείο να μοιάζει με νοσοκομείο. Και θα έλεγα πως είναι λιγότερο σκληρά από άλλου είδους πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό» επισημαίνει ο κ. Βούλγαρης.