Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
(Ξένη Δημοσίευση) O νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μάξιμου, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο FortuneGreece για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και τις προσδοκίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που είδαν τα τελευταία χρόνια τα έσοδα τους να εξανεμίζονται, λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, αλλά και πολλά σημαντικά έργα να πατάνε φρένο, λόγω των γνωστών κρατικών αγκυλώσεων.

Οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι πολλές, όπως και τα ανοιχτά μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκειμένου να πείσει ότι η ψήφος του κόσμου θα πιάσει τόπο και ότι η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Fortune, αξιολογούν το εκλογικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τον παλμό, αλλά και τις ανησυχίες της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας.

Πάνος Δάντης, Πρόεδρος Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών

«Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα αναμένεται με ενθουσιασμό, αλλά και αγωνία από την επενδυτική κοινότητα, τον Ιδιωτικό τομέα, τους υπαλλήλους αλλά και τους ανέργους, καθώς οι προσδοκίες είναι. για πρώτη φορά μετά από το ξεκίνημα της κρίσης, πολύ μεγάλες», τονίζει στο FortuneGreece.com ο Πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, Πάνος Δάντης, υπενθυμίζοντας πως από χθες όλα τα διεθνή οικονομικά sites και μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι για τις προσδοκίες ανάπτυξης της χώρας μια πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις, με μειώσεις φόρων και λιγότερη γραφειοκρατία.

«Η οικονομία είναι 90% ψυχολογία και αυτό το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε, η προεξόφληση των θετικών οικονομικών μέτρων από μετοχές και ομόλογα αυτό σημαίνει», λέει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί πως η μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειώσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα, άρα την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (με βάση τους τρεις πυλώνες ασφάλισης), θα αυξήσει και τις νέες θέσεις εργασίας.

«Οι καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας απαιτούν γενικότερο φιλικό οικονομικό περιβάλλον και επενδύσεις σε αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι άλλωστε αυτές που συμβάλουν σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και -μην το ξεχνάμε- συμβάλλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Για να φτάσουμε, όμως, στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δάντη, να υπάρχει ένα κλίμα ασφαλείας στην καθημερινότητα που είχε πλήρως διασαλευτεί, άνεση στη λειτουργία ιδιωτικών Ανώτατων σχολών, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και άμεση αναδιάρθρωση του τομέα της Υγείας και του Μεταναστευτικού! «Το momentum υπάρχει και οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες και σαρωτικές», καταλήγει.

Ηλίας Ζαχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Fast Finance

Για την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια πολιτικής και οικονομικής ταλαιπωρίας για τη χώρα κάνει λόγο ο Ηλίας Ζαχαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance, ο οποίος τονίζει ότι η αγορά είναι πλέον αισιόδοξη για την επόμενη μέρα, μιας και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να έδωσαν σημαντικό βάρος στη νίκη της ΝΔ και πλέον περιμένουν εναγωνίως να δουν εάν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για το αύριο.

«Σταδιακή μείωση φορολογίας, μείωση στον φόρο μερισμάτων, αλλαγή στο ασφαλιστικό και στον υψηλό ΕΝΦΙΑ, εύκολες διαδικασίες για ίδρυση εταιριών, φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις είναι μερικά από τα μέτρα που περιμένει η επιχειρηματικότητα το επόμενο διάστημα. Η οικονομία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις, από στοχευόμενες και γρήγορες μεταρρυθμίσεις ικανές να εκτοξεύσουν το πιεσμένο ΑΕΠ των τελευταίων ετών και να ελαφρύνουν το σύνολο των στρωμάτων, τόσο με μείωση της ανεργίας όσο και με αύξηση των μισθών.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει πως το πιο πιθανό είναι να δούμε ξενιτεμένους με πολύ σημαντικά προσόντα να επιστρέφουν και πάλι στην χώρα. Αν μάλιστα η Ελλάδα τα καταφέρει, θα δούμε και επιστροφή κεφαλαίων.

«Ήδη πολλά ξένα funds έχουν κάνει την εμφάνισή τους και θέλουν να επενδύσουν στην χώρα όχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα να δούμε “οργασμό” επενδύσεων που θα επιταχύνονται αν η κυβέρνηση πράξει ό,τι έχει εξαγγείλει. Παράλληλα, λόγω της πτώσης του κόστους δανεισμού και την απομάκρυνση του country risk, θα δούμε τις τράπεζες σταδιακά να δανείζουν, ενώ δεν αποκλείεται και ξένα κεφάλαια να μπορούν να χρηματοδοτούν σημαντικά Projects».

Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να ρίξουν πολύ δουλειά για να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της η μακρόχρονη κρίση, γυρνώντας πλέον στην κανονικότητα που τόσο μας έχει λείψει.

Γεώργιος Δάφνος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Στρατηγικής Πολιτικής και Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει στο FortuneGreece.com ο Γιώργος Δάφνος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Στρατηγικής Πολιτικής και Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ε.Ε., τη διετία 2017-2018 η Ελλάδα επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πιάνοντας το νήμα από τα τέλη του 2014 και αφού ξεπέρασε με μεγάλο κόστος την αβεβαιότητα, την ύφεση και τη στασιμότητα των ετών 2015-2016. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να έχει αναιμικό χαρακτήρα, καταδεικνύοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες που συνεχίζουν να την διέπουν.

Προσθέτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για 2019, αναφερόμενη στην Ελλάδα, υπογραμμίζει εμφατικά ότι η χώρα παρουσιάζει υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες στο ύψος του δημοσίου χρέους, στη διεθνή επενδυτική της θέση, στο απόθεμα των εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στο πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας με ανησυχητικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.

Ως θετική εξέλιξη αποτιμάται το γεγονός ότι οι εξαγωγές αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δύο έτη, γεννώντας ελπίδες ως προς την προσπάθεια ανάταξης και μεταβολής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η σημαντική μείωση που σημειώθηκε στις επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο το 2018, σε αντίθεση με το θετικό πρόσημο που κατέγραψαν το προηγούμενο έτος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας δεν έχει εδραιωθεί επαρκώς.

«Με δεδομένη τη βαρύτητα που έχουν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών για την ελληνική οικονομία (τουρισμός, ναυτιλία, μεταποιημένα προϊόντα), η επιβράδυνση που καταγράφεται στην παγκόσμια οικονομία και η διατάραξη του διεθνούς εμπορίου από τον εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας και την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit, αναμένεται να έχουν δυσμενή επίπτωση στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας», εκτιμά ο κ. Δάφνος.

Τονίζει πως δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και πως απαιτείται η άμεση ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την αύξηση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, καθώς αυτές επιδρούν στην οικονομική δραστηριότητα, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και από την πλευρά της προσφοράς.

Ως κρίσιμης σημασίας αξιολογείται η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και του πλαισίου αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, και της προώθησης της ψηφιακής μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα.

Εξίσου σημαντικό, για τον κ. Δάφνο, είναι το τρίπτυχο εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υπερφορολόγηση καθώς αυτή υπονομεύει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της χώρας και την καθιστά μη ελκυστική για τις επενδύσεις. Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο για τα νομικά (κέρδη, μερίσματα, τέλος επιτηδεύματος), όσο και για τα φυσικά πρόσωπα (συντελεστές ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ), όπως και των εργοδοτικών εισφορών στη μισθωτή εργασία, θα προσφέρει “οξυγόνο” στην αγορά, ενισχύοντας την παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση», επισημαίνει.

Ομοίως, η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης στον Τουρισμό -όπως και άλλων στοχευμένων παρεμβάσεων- θα δώσει τη δυνατότητα στην τουριστική βιομηχανία να ανταγωνιστεί από καλύτερη θέση τις αγορές που άνοιξαν και πάλι στην εξωτερική περίμετρο της χώρας και που ήδη ανακτούν το μερίδιο αγοράς τους.