Τι πήραν οι Ευρωπαίοι για να δώσουν «πράσινο» φως στο πακέτο Τσίπρα

Τι πήραν οι Ευρωπαίοι για να δώσουν «πράσινο» φως στο πακέτο Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (2Α), και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (Δ), παρουσιάζουν στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνέντευξη τύπου τη δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει, Τρίτη 7 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς θα λειτουργήσει ο λογαριασμός εγγυήσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τελικά το πακέτο μόνιμων μέτρων για φέτος και για το 2020. Η λύση που βρέθηκε, ώστε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα ήταν συμβιβαστική. Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε αφήγημα πριν από τις Ευρωκλογές και λίγους μήνες πριν τις εκλογές, το οποίο συνδέεται με τη ρητορική της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο και για χάραξη νέας δημοσιονομικής πολιτικής.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι εξασφάλισαν το δικό τους «πακέτο» εγγυήσεων, ώστε, ό,τι και αν συμβεί, να μην υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από το μεγάλο «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ, που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η κυβέρνηση, θα δεσμευθούν σε έναν καταπιστευματικό λογαριασμό (escrow account) όχι ένα ή δύο, αλλά 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια δεν θα προέλθουν από τα δανεικά που έχουμε πάρει από τον ESM και βρίσκονται στο «μαξιλάρι», αλλά από τη ρευστότητα που έχει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στην Ελλάδα.

Αυτά τα χρήματα, η σημερινή και η επόμενη κυβέρνηση (έως και το 2021) δεν θα μπορούν να τα… αγγίξουν: αυτό είναι και το νόημα του escrow account. Συνολικά, θα αποτελούν μια εγγύηση ίση με 3% του ΑΕΠ (1% για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια), που θα μένει στην άκρη, για να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που θα υπάρχει δυσκολία στην εξυπηρέτηση του χρέους.

«Θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από αυτή τη δήλωση φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξει αυτός ο στόχος μέχρι το 2022 για την ελληνική οικονομία, ενώ η κίνηση αυτή δεσμεύει σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη κυβέρνηση…

Τα δημοσιονομικά μεγέθη πάντως θα είναι αύριο, στις 10.00, το αντικείμενο της συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Θα ακολουθήσει, στις 11.00, η ανακεφαλαίωση των τριήμερων συζητήσεων, και στη συνέχεια οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι η έκθεση από τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.