Τι πραγματικά κερδίζει η Chevron από την εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολαρίων

Τι πραγματικά κερδίζει η Chevron από την εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολαρίων
epa07501524 (FILE) - A file photo dated 04 April 2005 showing a Chevron station in the Hollywood section of Los Angeles (reissued 12 April 2019). Reports on 12 April 2019 state Chevron is to buy Anadarko Petroleum, a leading independent US producer in a 50 billion USD take-over deal that sees Chevron boost its US shale and natural gas operations in areas such as Gulf of Mexico. EPA/BRENDAN MCDERMID Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία έχει συνολική αξία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η Chevron.

της Katherine Dunn

Όταν η Chevron ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι θα αποκτήσει τη Noble Energy με αγορά όλων των μετοχών, η εταιρεία έστειλε δύο ισχυρά σήματα: μετά από μια δύσκολη άνοιξη για τον ενεργειακό τομέα, οι εμπορικές συμφωνίες είναι και πάλι ζωντανές- και ο κλάδος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να βασιλεύει.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Ραμόν στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι θα εξαγοράσει τη Noble με έδρα το Χιούστον με αγορά όλων των μετοχών έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε τιμή 10,38 δολάρια ανά μετοχή, στην πρώτη τέτοια συμφωνία εξαγοράς μετά την κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας από τον COVID-19 αυτή την άνοιξη, που ώθησε αρκετές ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σε πτώχευση.

Η συμφωνία εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Noble, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η Chevron σε δήλωση.

«Αυτή είναι μια οικονομικά αποδοτική ευκαιρία για την Chevron να αποκτήσει επιπλέον αποδεδειγμένα αποθέματα και πόρους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, το πρωί της Δευτέρας. «Το χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας της Noble Energy θα ενισχύσει τη γεωγραφική ποικιλομορφία, θα αυξήσει την κεφαλαιακή ευελιξία και θα βελτιώσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε ισχυρές ταμειακές ροές».

Η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μετά την ExxonMobil και σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 15 της λίστας  Fortune 500. Η τιμή των μετοχών της Noble αυξήθηκε περισσότερο από 6% αμέσως μετά την ανακοίνωση, ενώ η τιμή των μετοχών της Chevron μειώθηκε κατά 1,5 %.

Η συμφωνία έχει συνολική αξία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η Chevron. Τα περιουσιακά στοιχεία της Noble θα επεκτείνουν την εμβέλεια της χώρας σε όλη τη λεκάνη του Κολοράντο και στα 92.000 στρέμματα της λεκάνης Permian- το πλούσιο πετρελαιοφόρο έδαφος του Τέξας στην καρδιά της πηγής σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ- και περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, έναν αναπτυσσόμενο κόμβο παραγωγής φυσικού αερίου.

Η συμφωνία συνιστά επίσης μια ενδιαφέρουσα επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο – τα περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν την «κορώνα» της Noble, δήλωσε ο Jean-Baptiste Bouzard, αναλυτής της Wood Mackenzie, μιας  σκωτσέζικης συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας. Η θέση της εταιρείας στον East Med περιλαμβάνει επίσης ένα κοίτασμα στα ανοικτά της Κύπρου.