Τι πραγματικά συνέβη στο Eurogroup της 1ης Ιουλίου

Τι πραγματικά συνέβη στο Eurogroup της 1ης Ιουλίου

«Είστε μόνοι σας μέχρι το δημοψήφισμα» ήταν το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οργή και θυμός. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν το κλίμα στο Eurorgoup που ολοκληρώθηκε στις 19:30μμ της Τετάρτης, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην κρύβουν την αγανάκτησή τους για το διάγγελμα Τσίπρα, που όχι μόνο επαναλάμβανε τη στήριξη στο ΟΧΙ, ενώ είχε ήδη ζητήσει νέο δάνειο και είχε στείλει γραπτώς τη δέσμευσή του για αποδοχή της πρότασης των δανειστών (έστω και με αλλαγές), αλλά τους κατήγγειλε ότι εκείνοι έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν τα capital controls.

Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν αδύνατο να εξεταστεί σοβαρά οποιαδήποτε πρόταση.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεδριάσουν, πολλώ δε μάλλον, να αποφασίσουν πριν δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Θεωρούν, μάλιστα, απολύτως επιθετική την κίνηση της κυβέρνησης να επιμείνει στο ΟΧΙ την ώρα που το διακύβευμα έχει τεθεί ξεκάθαρα από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ.

Τη στάση αναμονής επιβεβαιώνει και η ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητο τον ELA, ενώ δεν προχώρησε και σε κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών. Είναι προφανές ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα χρεωθεί το να «τραβήξει την πρίζα» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις των πολιτικών.

Για την ώρα, και μετά την εισήγηση του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο EFSF δεν θα καταστήσει άμεσα απαιτητά όλα τα δάνεια και τους τόκους που έχει χορηγήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, διατηρώντας την επιφύλαξη για τα δικαιώματά του σε μεταγενέστερο χρόνο – δηλαδή μέχρι το δημοψήφισμα.

Όμως, όλοι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στο ότι ακόμη και εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΝΑΙ, δεν μπορούν να συνομιλήσουν πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί και οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν πως δεν μπορούν να συνομιλήσουν με κάποιον που έχει αποδείξει ότι δεν είναι ικανός για συμβιβασμούς», τονίζουν Ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας ότι η αρχή του συμβιβασμού είναι η βασική αρχή με την οποία έχει πορευθεί η ΕΕ από της ιδρύσεως της.