Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει στις αγορές

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει στις αγορές

Ο επικεφαλής του Euroworking Group εξηγεί ποιοι είναι όροι που πρέπει να πληρούνται για να ξαναβγεί η χώρα μας στις αγορές.

Τέσσερις όρους θέτει ο Τόμας Βίζερ για την εκ νέου έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο πρόεδρος του Euroworking Group σημειώνει πως οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στο φορολογικό, στη φορολογία των αγροτών και στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να ενσωματώσει στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Real News» ο Τόμας Βίζερ, «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αν το 2016 θέλει να βγει στις αγορές» και προσθέτει πως το σενάριο αυτό «είναι εφικτό, αν τηρηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, όπως παράλληλα θεωρεί εφικτή και μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Βίζερ απάντησε πως «οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, καθώς το Ταμείο θα απαιτήσει να ληφθούν μέτρα σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και την λήψη θαρραλέων και εις βάθος αλλαγών σε μια σειρά από θέματα».

Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους Θεσμούς, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2016 και πως «στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις που αποτελούν πρόκληση για τις ελληνικές αρχές».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Euroworking Group δηλώνει άγνοια για τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ενός τέταρτου μνημονίου, εξηγώντας πως «κανείς στην ΕΕ, απ’ όσο γνωρίζω, δεν ενδιαφέρεται να καταλήξουμε σε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι πάντες θα είναι ευτυχείς αν περιορίσουμε τα προγράμματα στα τρία».