Τι πρέπει να προσέξετε πριν επενδύσετε σε μια startup

Τι πρέπει να προσέξετε πριν επενδύσετε σε μια startup
Amusement park balloon game

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να είναι κερδοφόρα η επένδυση σας. 

Το να επενδύσει κανείς σε κάποια νέα εταιρεία είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Γι’ αυτό και αρκετοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στην αρχή και θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα της εταιρείας, των οικονομικών αποτελεσμάτων, της ομάδας και των στόχων της. Χρειάζεται ιδιαίτερο θάρρος, ενθουσιασμό και αποδοχή της αποτυχίας αν τα πράγματα δε πάνε κατ’ ευχήν.

Ειδικά στις επενδύσεις που γίνονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την επιτυχία του εγχειρήματος, και κατ’ επέκταση, την απόδοση της επένδυσής σας.

Ο κατάλογος με τα αρνητική πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν μια επένδυση είναι ατελείωτος, αφού οι startups είναι γεμάτες… εκπλήξεις.

Η Tanya Privé, συν-ιδρύτρια και CEO του 1000 Angels, μιας επενδυτικής πλατφόρμας και CEO του CoFoundersLab, αναλύει όλα τα στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψιν ένας επενδυτής πριν προχωρήσει στη χρηματοδότηση μιας startup σε early stage επίπεδο.

Αν είστε σίγουροι πως θα επενδύσετε σε μια τεχνολογική εταιρεία, η Tanya Privé προτείνει να αξιολογήσετε άλλη μια φορά τις εξής παραμέτρους:

Ομάδα: Ποιοι είναι πίσω απ’ την ιδέα; Αξιολογείστε ολόκληρη την ομάδα, όχι μόνο τον ιδρυτή. Οι καλύτερες εταιρείες αποτελούνται από άτομα που επιβεβαιώνουν τον κανόνα:  1+1+1+1+1=100 εκατ. δολάρια. Όταν βρείτε μια αντίστοιχη ομάδα, μη τη χάσετε. Το πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να βγάλετε πολλά χρήματα από αυτήν.

Τεχνολογία: Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό που κάνουν; Λένε πως η καλή τεχνολογία είναι σαν τη μαγεία. Θυμάστε όταν είδατε για πρώτη φορά το iPhone και δε μπορούσατε να πιστέψετε πως πρόκειται  για τηλέφωνο; Αυτή τη μαγεία πρέπει να νιώσετε όταν σας αναλύσουν την τεχνολογία τους. Σαν μαγεύει και σας συνεπαίρνει ή απλά είναι μια εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας;

Απήχηση στον κόσμο: Έχει χτίσει η εταιρεία ένα ελάχιστα βιώσιμο προϊόν (MVP); Έχει αρχίσει το κοινό να χρησιμοποιεί το προϊόν; Ακόμα και αν μια εταιρεία έχει εκατοντάδες downloads, αν οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ενεργά το προϊόν και μάλιστα δεν υπάρχει μια σταθερή σχέση, δεν θα υπάρξει ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εξίσου σημαντικό με το τι να ψάχνετε, είναι και όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποφεύγετε. Ας τα δούμε:

Market fit – Πολλές φορές θα δείτε έναν ιδρυτή κάποιας τεχνολογικής εταιρείας να είναι τόσο απασχολημένος με το να βάλει τις «τελευταίες πινελιές» στο προϊόν του, που ξεχνά πόσο σημαντικό είναι να το «πουλήσει» για να μείνει στην αγορά.

Και οι τεχνολογικοί γκουρού που κάνουν «μαγευτικά» πράγματα όπως είπαμε παραπάνω, σπάνια είναι καλοί  στις πωλήσεις. Το μάρκετινγκ είναι για τους σαδιστές. Γι αυτό βεβαιωθείτε πως υπάρχει έστω ένας καλός μαρκετίστας στην ομάδα.

Απουσία στρατηγικής για Monetization:

Mε τον όρο «Monetize» εννοούµε, να µετατρέπουµε κάτι σε χρήµα. Πολλές φορές υπάρχουν εφαρμογές που έχουν χιλιάδες downloads. Αλλά κανένας πραγματικά δεν θέλει να πληρώσει για αυτές. Θυμάστε το Napster; Κανένας δεν έβγαλε ποτέ χρήματα επενδύοντας σε αυτό. Αν εξαιρέσουμε social netowrks όπως το Facebook που κατάφεραν να αντέξουν μέχρι να γίνουν πολύ δυνατά και μετά να βγάλουν κέρδη, καλό είναι να υπάρχει μια στρατηγική για το εμπορικό σκέλος από την αρχή, ώστε η startup να μην εξαρτάται μόνο από ξένους που θα μπορεί να θέλουν…να την εξαγοράσουν.

Οριακή βελτίωση – Όλες οι εταιρείες υπόσχονται πως το προϊόν τους μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις μιας εταιρείας κατά 10% ας πούμε. Ναι, πρόκειται για αύξηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμη. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να κάνουν το ίδιο. Να θυμάστε πώς πρέπει να επενδύσετε κάπου που να υπάρχει τουλάχιστον δεκαπλάσιο περιθώριο εξέλιξης.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα πράγματα που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές από εσάς