Τι προκάλεσε την απροσδόκητη ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Τι προκάλεσε την απροσδόκητη ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι υπηρεσίες διαπρέπουν, όμως η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να ασθμαίνει.

Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ επιτάγχυνε ρυθμό με κάπως απροσδόκητο τρόπο τον Απρίλιο, καθώς οι κλάδοι υπηρεσιών είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται σε αντίθεσή με την κατάσταση στον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο σύνθετος δείκτης προμηθειών που συντάχθηκε από την S&P Global παρουσίασε υψηλά 11μήνου, φτάνοντας τον Απρίλιο τις 54,4 μονάδες έναντι 53,7 μονάδων τον Μάρτιο.

Για να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση οι επιχειρήσεις των κλάδων υπηρεσιών αύξησαν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρυθμούς γρηγορότερους από τον περσινό Μάιο, με τον δείκτη απασχόλησης να φτάνει τον Απρίλιο τις 54,7 μονάδες.

Παρότι το κόστος ζωής στην περιοχή της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να αυξάνεται, η ζήτηση για υπηρεσίες έχει ενισχυθεί καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην βιομηχανική παραγωγή. Ο αντίστοιχος δείκτης του κλάδου υποχώρησε στις 45,5 μονάδες από τις 47,3 σε επίπεδο το οποίο φτάνει τα χαμηλά τις περιόδου όπου η πανδημία είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Παρόλα αυτά η βελτίωση της εικόνας στον τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού έχει συγκρατήσει τις τιμές των πρώτων υλών σε χαμηλά τριετίας, αλλά οι βιομηχανικές μονάδες δεν είδαν τεράστιες διαφορές στα έσοδά τους. Ο δείκτης τιμών του κλάδου υποχώρησε στο 51,8 από το 53,4, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Το στοιχείο αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά τους διοικούντες της ΕΚΤ, οι οποίοι παλεύουν με ό,τι μέσα έχουν να ρίξουν τον πληθωρισμό στο όριο του 2%.

Πάντως η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την έβδομη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων στη συνέλευση της 4ης Μαΐου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο 25 μονάδων βάσης, ενώ δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο, όπως ανέφεραν πηγές του πρακτορείου Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: