Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός που κυρώθηκε στη Βουλή

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός που κυρώθηκε στη Βουλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Δημόσιο θα επωφεληθεί από υψηλότερα κρατικά έσοδα, ενώ η τοπική κοινωνία από ενισχυμένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλες επενδύσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και αυξημένες θέσεις εργασίας, τονίζει η Ελληνικός Χρυσός.

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε την κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνέχεια της υπογραφής της στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη και βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική και την υλοποίηση μίας εκ των μεγαλύτερων άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η εταιρία, η νέα Επενδυτική Συμφωνία, που υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου 2021, τροποποιεί την από του 2003 Σύμβαση Μεταβίβασης μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου, εκσυγχρονίζοντας το νομικό και οικονομικό πλαίσιο της επένδυσης και εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές. Μεταξύ άλλων, το Δημόσιο θα επωφεληθεί από υψηλότερα κρατικά έσοδα, ενώ η τοπική κοινωνία από ενισχυμένες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλες επενδύσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και αυξημένες θέσεις εργασίας.

Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Η δε έγκριση της άδειας για την εφαρμογή της μεθόδου της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στο έργο των Σκουριών αναμένεται μόλις το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ολοκληρώσει την αξιολόγηση του εν λόγω φακέλου που η Ελληνικός Χρυσός έχει ήδη υποβάλει. Παράλληλα, εντός του έτους η Εταιρεία θα υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει:

• Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
• Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ενεργού μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
• Αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου, που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των παραγομένων προϊόντων σε χύδην μορφή.
• Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του ενεργού μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
• Δέσμευση διερεύνησης και υποβολής πρότασης για εναλλακτικές μεθόδους μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι για την επίτευξη αυτού του καθοριστικού ορόσημου, καθώς η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μάς φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και την υπεύθυνη αξιοποίηση των παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής. Η επικύρωση αυτής της Συμφωνίας στέλνει επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν υψηλού επιπέδου προορισμό για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κορυφαίες πρακτικές για την ασφάλεια των ανθρώπων μας και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και καθιστώντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας πηγή ευημερίας για όλους».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, δήλωσε: «Η κύρωση της αναβαθμισμένης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Πολιτείας είναι μία εξέλιξη που διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα τόσο για την Ελληνικός Χρυσός όσο και για τον ελληνικό μεταλλευτικό κλάδο συνολικά, οδηγώντας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με σιγουριά, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στην επόμενη μέρα, και τοποθετώντας την Ελλάδα στην θέση που της αρμόζει στον διεθνή μεταλλευτικό χάρτη. Οι πρόσθετες επενδύσεις $1,9 δισ., ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η αύξηση της παραγωγής, η δραστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος με νέες τεχνολογίες, η δημιουργία 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής να έχει τον πρώτο λόγο, η πρωτοφανής δέσμευση €70 εκατ. για έργα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συνθέτουν το πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής δραστηριότητας που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».