Τι προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα

Τι προβλέπει η συμφωνία με την Τρόικα

Για πρώτη φορά η τρόικα μιλά για «success story», αλλά δίνει οδηγίες και για όσα ακόμα δεν έχουν γίνει - Αλλαγές σε ΦΠΑ-συντάξεις-αντικειμενικές αξίες.

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα αποτυπώθηκε η φράση «success story» για την Ελλάδα και απαριθμούνται όλα όσα πέτυχε η χώρα.

Ωστόσο, στο κείμενο που εξασφάλισε Το Βήμα της Κυριακής, αναγνωρίζεται η αποτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προτείνονται αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον ΦΠΑ και στην αγορά ακινήτων.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους πολίτες είναι ότι δεν εφησυχάζουμε. Αυτά που πετύχαμε είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιστρέψουμε στις αγορές. Αλλά για να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και από την κρίση απαιτούνται και οι ικανές συνθήκες που είναι η εφαρμογή μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να γίνουν επενδύσεις, να μειωθεί η ανεργία. Πρέπει να δώσουμε τώρα χειροπιαστό όραμα για την οικονομία».

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο καταγράφονται τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση:

-Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

-Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με κατεύθυνση τα επικουρικά ταμεία

-Η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο

-Η ευελιξία της αγοράς εργασίας (πιο εύκολες απολύσεις) χωρίς μειώσεις μισθών

Το Μνημόνιο επίσης επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2017, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr