Τι προβλέπει το σχέδιο Βαρουφάκη για έξοδο στις αγορές

Τι προβλέπει το σχέδιο Βαρουφάκη για έξοδο στις αγορές

«Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών», υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέρους των ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για την έξοδο στις χρηματαγορές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής», ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως απαιτείται η αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών μετά το 2021.

Απαντώντας στα σενάρια παραίτησής του υπογράμμισε: «Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες» και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έδωσε, επίσης, απάντηση και στις επικρίσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης: «Έχει δίκιο, αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ:

«Δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».