Τι ψάχνει η Accor στην Ελλάδα: Οι επενδύσεις και η «καλύτερη σχολή τουρισμού στον κόσμο»

Τι ψάχνει η Accor στην Ελλάδα: Οι επενδύσεις και η «καλύτερη σχολή τουρισμού στον κόσμο»
Logo of the Accor hotel chain in front of their headquarters, Issy-les-Moulineaux, September 8 2020. Photograph by Martin Noda / Hans Lucas. Logo de la chaine hoteliere Accor devant leur siege, Issy-les-Moulineaux, 8 septembe 2020. Photographie de Martin Noda / Hans Lucas. (Photo by Martin Noda / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Περαιτέρω επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο δρομολογεί στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κολοσσός Accor.

Τις προθέσεις του να διευρύνει την επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης εξέφρασε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Sebastian Bazin σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από τα εγκαίνια του πεντάστερου Athens Capital Hotel, στην πλατεία Συντάγματος.

Η Accor, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισίου, είναι γαλλική πολυεθνική εταιρεία φιλοξενίας που κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία, θέρετρα και ακίνητα διακοπών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία φιλοξενίας στην Ευρώπη και την 6η μεγαλύτερη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 110 χώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαζέν, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η αλυσίδα απασχολεί 80.000 υπαλλήλους στα τουριστικά της καταλύματα, που χρήζουν εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την παρουσία της Accor στη χώρα μας, λειτουργεί επτά μονάδες και σχεδιάζει να προσθέσει άλλες τέσσερις από το 2022 και μετά, αρχής γενομένης από το Niko Seaside Resort Crete MGallery στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν το Banyan Tree Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία και τα Raffles και Fairmont στη Μύκονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Accor είναι να μην περιοριστεί μόνο σε ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά να επεκταθεί σε ευρύτερα τουριστικές, και στο πλαίσιο αυτό ο Sebastian Bazin συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πώς θα μπορούσε η Accor να συμβάλει στην τουριστική εκπαίδευση και στην ανάπτυξη συνολικά. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας είναι υπερδύναμη στον τουρισμό και στη ναυτιλία, γιατί λοιπόν να μην έχει την καλύτερη σχολή τουρισμού στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι επενδυτές, πλέον, προσεγγίζουν τη χώρα μας με ολιστικό τρόπο. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η Αccor χρειάζεται 80.000 υπαλλήλους για τα ξενοδοχεία της, που έχουν μεγάλες ανάγκες εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια κατ’ αρχήν συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα. Μάλιστα, φέρεται να υποδείχθηκε ένα πιθανό σημείο που μπορεί να δημιουργηθεί το κέντρο αυτό.

Kορυφαίος προορισμός η Ελλάδα με μοναδικά asset

«Η Ελλάδα είναι ένας τοπ προορισμός με μοναδικά assets και ήδη κορυφαίος προορισμός στη Μεσόγειο και βιώνει μια θετική στροφή προς υψηλότερης ποιότητας τουρισμό» σημειώνει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο CEO του ομίλου που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία με brands όπως τα Raffles, Fairmont, Sofitel, MGallery, Pullman, SwissôtelNovotel, Mercure, Adagio κ.α. σε περισσότερες από 5.100 τοποθεσίες σε 110 χώρες.

Αναφερόμενος στα σχέδια ανάπτυξης της Accor ο ίδιος εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε ή συνεργαζόμαστε σε επίπεδο franchise με 6 ξενοδοχεία και σύνολο 1.046 δωματίων στην Ελλάδα. Επιπλέον, επεκτεινόμαστε με πέντε νέες μονάδες οι οποίες αντιστοιχούν σε άλλα 586 δωμάτια και έχουμε τη δυναμική για πολλά επιπλέον και διαφορετικού εύρους ξενοδοχεία συμπεριλαμβανομένων μονάδων πολυτελείας».

Επισημαίνει ακόμη πως η Αccor «μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο καθώς και ρόλο στρατηγικού εταίρου, συνεργαζόμενη στενά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καθορίσει τη μελλοντική κατάσταση του ταξιδιού και τη θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιας τουριστικής δύναμης».

Εκτιμά επιπλέον ότι «η Ελλάδα βγαίνει από αυτήν την κρίση με θετικό πρόσημο και με ελπιδοφόρα μηνύματα για σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα του τουρισμού πριν από την πανδημία» και αποκαλύπτει ότι τα έσοδα της Accor από τα δωμάτιά της στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με εκείνο του 2020.

Κάνει επίσης ειδική μνεία στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, το οποίο – όπως παρατηρεί – εξασφαλίζει σημαντικές επενδύσεις για ένα εξελισσόμενο τουριστικό τοπίο και παρέχει έναν διαφορετικό, πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο αυθεντικό τρόπο να ανακαλύψει κανείς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αθήνα διαβλέπει ότι το Ελληνικό θα είναι μια σημαντική αλλαγή που θα αναδείξει την πόλη σε κορυφαίο city break προορισμό χωρίς όμως να αποκαλύπτει εάν έχει συγκριμένα σχέδια για αυτό η Accor.