Τη Ρωσία βλέπουν οι Αμερικάνοι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στον Λευκό Οίκο

Τη Ρωσία βλέπουν οι Αμερικάνοι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να επιβεβαιώσει επίσημα τις αποκαλύψεις του CNN και προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης.

Σε Ρώσους χάκερ αποδίδουν, ανεπίσημα, οι αμερικανικές αρχές την επίθεση στα συστήματα του Λευκού Οίκου που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενος μήνες.

Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, το FBI, η   U.S. Secret Service και οι υπηρεσίες πληροφοριών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, βρίσκονται μπροστά από στοιχεία που συνδέουν την Ρωσική Κυβέρνηση με τις επιθέσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ένας αξιωματούχος υποστηρίζει πως Ρώσοι χάκερς ‘κατέσχεσαν’ το σύστημα του Υπουργείου Εξωτερικών για μήνες και πως δεν είναι ξεκάθαρο πως έχουν εξαλειφθεί πλήρως από το σύστημα.»

Τον Νοέμβριο, οι χάκερς προσέβαλαν το σύστημα emails του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρώτες ύποπτες ενδείξεις είχαν παρατηρηθεί τον Οκτώβριο, ενώ νέα «ύποπτη δραστηριότητα» παρατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο στο υπολογιστικό δίκτυο του Λευκού Οίκου. Οι χάκερς που προσέλαβαν τα συστήματα του Λευκού Οίκου χρησιμοποίησαν ως «προγεφύρωμα» την εισβολής στο σύστημα του Υπουργείου Εξωτερικών – η οποία συνέχιζε να εξελίσσεται, παρά τις προσπάθειες των υπεύθυνων να την αποτρέψουν – για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τεχνικοί που μελετούν τις επιθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως οι χάκερς κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα με τη μέθοδο του phishing. Με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει τώρα το CNN, πιστεύεται πως κατάφεραν να εισβάλουν και στο σύστημα του Λευκού Οίκου, με τη βοήθεια ενός προσβεβλημένου λογαριασμού email από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επισήμως, οι εκπρόσωπου της NSA δεν επιβεβαιώνουν την πληροφόρηση του CNN για σχέσεις της Ρωσικής πλευράς, ωστόσο επισημαίνουν πως οι συγκεκριμένες επιθέσεις απασχολούν σοβαρά την υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ben Rhodes, μιλώντας στο «The Situation Room» του Wolf Blitzer, προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίθεση. Σύμφωνα με τον Rhodes,  ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα – ένα διαβαθμισμένο και ένα αδιαβάθμητο. Οι επιθέσεις έπληξαν μόνο το αδιαβάθμητο σύστημα.

Ο Rhodes υποστήριξε πως το διαβαθμισμένο σύστημα, μέσω του οποίου διακινούνται οι άκρως απόρρητες πληροφορίες της Αμερικανικής Κυβέρνησης, αναβαθμίζεται σταθερά και συχνά.