Τι σημαίνει η αποχώρηση της ΕΕ από μια απαρχαιωμένη συνθήκη για την ενέργεια

Τι σημαίνει η αποχώρηση της ΕΕ από μια απαρχαιωμένη συνθήκη για την ενέργεια
epa09020022 Electricity pylons in Fort Worth, Texas, USA on 17 February 2021. Snow and cold weather have blanketed North Texas for the fourth day in unseasonably cold weather with overnight temperatures at -10 degrees celsius. The electric grid in Texas run by the non profit Ercot, has been overwhelmed by high demand leaving millions without power in the state. EPA/Ralph Lauer Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πολλούς οργανισμούς, η απόφαση αυτή αποτελεί το σωστό βήμα προς τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα την Πέμπτη να αποχωρήσουν από μια διεθνή ενεργειακή συνθήκη λόγω ανησυχιών ότι προστατεύει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η βελγική προεδρία της ΕΕ.

Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη του 1998 (ECT) επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύουν κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρείες την έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσουν αγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέτρων για το κλείσιμο ή τον περιορισμό έργων ορυκτών καυσίμων. “Είμαι πολύ χαρούμενη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς γύρω από το τραπέζι για την σκληρή δουλειά με την ομάδα της βελγικής προεδρίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο σε αυτό το θέμα,” δήλωσε η Βελγίδα Υπουργός Ενέργειας, Tinne Van der Straeten.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έξοδο της ΕΕ από τη συνθήκη πέρυσι, αφού κράτη μέλη όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ατομικά σχέδια αποχώρησης, επικαλούμενα κυρίως ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν ήταν πλέον σε συμφωνία με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τις φιλοδοξίες της ΕΕ σχετικά με τη μετάβαση στην ενέργεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έξοδο της ΕΕ τον περασμένο μήνα. “Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και μια σημαντική νίκη για τους αγωνιστές της κλιματικής δικαιοσύνης σε όλη την Ευρώπη,” δήλωσε το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN) σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η πίεση θα είναι τώρα στους υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από την ECT. Τα κράτη που επιθυμούν να παραμείνουν συμβαλλόμενα μέρη μετά την αποχώρηση της ΕΕ θα μπορούν να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Διάσκεψης για τον Ενεργειακό Χάρτη – που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2024 – εγκρίνοντας ή μη την υιοθέτηση ενός εκσυγχρονισμένου συμφωνητικού, ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ σε δήλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: