Τη σημασία της καλής σχέσης Ρωσίας-Ελλάδας τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Τη σημασία της καλής σχέσης Ρωσίας-Ελλάδας τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την αμοιβαία οικονομική συνεργασία της Μόσχας με την Ευρ. Ένωση, ενώ χαρακτήρισε «κοινή νίκη» την πρωτοβουλία για τη «Γενεύη-2».

Εκτενή αναφορά στην παραδοσιακά στενή «εταιρική σχέση» της Ρωσίας με την Ελλάδα έκανε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τον Σεπτέμβριο γιορτάσαμε τα 185 χρόνια από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεών μας. Ο διμερής πολιτικός διάλογος και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας μεταξύ άλλων και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.».

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε και στη σχέση της Ρωσίας με την Κύπρο, λέγοντας: «Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία παραδοσιακά αναπτύσσονται σε φιλικό κλίμα. Θα συμβάλλουμε και στο εξής στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως έναν από τους «εταίρους προτεραιότητας» για τη χώρα του, καθώς σε αυτήν αντιστοιχεί το 50% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου, φθάνοντας το 2012 το σεβαστό ύψος των 410 εκατ. δολαρίων. Επεσήμανε, δε, τον σημαντικό όγκο των επενδύσεων, 64 δισ. δολάρια από πλευράς Ρωσίας και 86 δισ. από την Ε.Ε. με προορισμό τη Ρωσία.

«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των πολυμερών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαία επωφελούς ενεργειακής συνεργασίας, την προετοιμασία της νέας θεμελιώδους συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας-Ε.Ε. και προοπτικά τον σχηματισμό ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού πεδίου από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό», κατέληξε ο κ. Πούτιν παραλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα διαπιστευτήρια της πρεσβευτού της Ελλάδας, Δανάης-Μαγδαληνής Κουμανάκου, του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Κασουλίδη, και του καταγόμενου από τη Λιθουανία νέου επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Μόσχα, Βινγκάουντας Ουσάτσκας.

Στη γενική εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στον κόσμο «κάθε άλλο παρά σταθερή», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία αποτελεί συνεπή υποστηρικτή της διπλωματίας και των επίμονων διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση «την προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου και του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινή νίκη» με τους παρευρισκόμενους την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό «Γενεύη-2» και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των συμφωνιών της «Ομάδας των Είκοσι» στην Αγία Πετρούπολη γύρω από τα κριτήρια ενθάρρυνσης της ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, καθώς και τη διασφάλιση της απασχόλησης με συνυπολογισμό συμφερόντων τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Δεν αποκλείει νέα υποψηφιότητα ο Πούτιν