Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η απειλή Ντράγκι για «κούρεμα»

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η απειλή Ντράγκι για «κούρεμα»

Στα 40 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών – Tι επιφέρει ένα νέο ελληνικό «κούρεμα» στα ενέχυρα του ELA.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, με ανάλυση της αναφέρεται στην προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή στο Eurogroup για πιθανότητα αύξησης του «κουρέματος» που επιβάλλει για τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Goldman, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Απρίλιο εκτιμάται ότι «έφυγαν» από τα πιστωτικά ιδρύματα περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική χρήση της χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος από τις ελληνικές τράπεζες έχει υπερβεί τα 110 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) αντιστοιχεί στο 19% του ενεργητικού τους, από μηδέν (0%) το Δεκέμβριο του 2014.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 115 δισ. ευρώ σε ενέχυρα διαθέσιμα για τον ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς) κάτι που τους εξασφαλίζει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 40 δισ. ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως αυτό το αποθεματικό ασφαλείας θα μειωνόταν στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφάσιζε να μειώσει το «κούρεμα» που εφαρμόζει σήμερα στα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα.

Δεδομένης της φύσης του ELA, οι όροι υπό τους οποίους δίνεται η ρευστότητα δεν είναι ξεκάθαροι. Από τις συζητήσεις με τις τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το «κούρεμα» που επιβάλλεται στην παρούσα φάση διαμορφώνεται περίπου στο 30%. Εαν το κούρεμα αυξηθεί στα επίπεδα του 50%, ο οίκος εκτιμά ότι το «μαξιλάρι» θα υποχωρήσει από τα 40 δισ. στα 10 δισ. ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί» στενά την πορεία των εκροών καταθέσεων και αναλόγως, επιτρέπει αύξηση του ορίου χρήσης του ELA σε εβδομαδιαία βάση. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο το όριο αυξήθηκε κατά 8,3 δισ. ευρώ και το Μάρτιο κατά 3 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτό, καθώς και το γεγονός ότι η αύξηση του ELA μέχρι στιγμής τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι οι εκροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί εκ νέου, λόγω της αύξησης των πολιτικών εντάσεων και της αβεβαιότητας, υπογραμμίζει ο οίκος.