Τι σημαίνει για το Facebook η μετονομασία του σε Meta

Τι σημαίνει για το Facebook η μετονομασία του σε Meta
Meta logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 29, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το Facebook αλλάζει όνομα για να αντικατοπτρίζει το όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το “metaverse”.

του Rey Mashayekhi

Το πολυαναμενόμενο rebranding του Facebook έγινε πραγματικότητα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ανακοινώνει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας άλλαξε την επωνυμία του σε Meta.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την αλλαγή επωνυμίας για τη μητρική εταιρεία του Facebook κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Connect του Facebook την Πέμπτη, το οποίο έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της εταιρείας στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.

Η αλλαγή επωνυμίας σε Meta αντανακλά την αυξημένη εστίαση της εταιρείας σε προϊόντα και υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας – με τον Ζούκερμπεργκ να αποκαλύπτει τη νέα ταυτότητα μετά από μια παρουσίαση πολλών ωρών, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα “metaverse” με δυνατότητα εικονικής πραγματικότητας.

Το όνομα του Facebook, είπε, «απλώς δεν περιλαμβάνει όλα όσα κάνουμε».

«Η δημιουργία των εφαρμογών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι πάντα μια σημαντική εστίαση για εμάς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η επωνυμία μας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με ένα προϊόν που δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει όλα όσα κάνουμε σήμερα, πόσο μάλλον στο μέλλον», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

«Με την πάροδο του χρόνου, ελπίζω να θεωρηθούμε ως μια εταιρεία metaverse. Θέλω να στηρίζω τη δουλειά μας και την ταυτότητά μας σε αυτό που χτίζουμε», κατέληξε.

Η αλλαγή επωνυμίας έρχεται επίσης μετά από μερικές αρνητικές εβδομάδες στο μέτωπο των δημοσίων σχέσεων για το Facebook, στον απόηχο μιας μαζικής διαρροής εσωτερικών εγγράφων από την πρώην υπάλληλο και πληροφοριοδότη Frances Haugen που παρουσίαζε εσωτερικές συγκρούσεις και ελλείψεις. Οι επιζήμιες αποκαλύψεις από τη διαρροή, καθώς και άλλες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των δημοσίων σχέσεων τα τελευταία χρόνια, είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι η εταιρεία θα επιδίωκε να αλλάξει την ταυτότητά της.

Αλλά η αλλαγή επωνυμίας αντικατοπτρίζει επίσης μια εσωτερική αλλαγή στην εστίαση και τις λειτουργίες του γίγαντα των social media. Ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο, θα αναφέρει τα αποτελέσματα των κερδών σε δύο λειτουργικούς τομείς – έναν που περιλαμβάνει την παραδοσιακή «οικογένεια εφαρμογών» όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, και έναν άλλο που θα περιστρέφεται γύρω από τις λειτουργίες των «εργαστηρίων πραγματικότητας» που επικεντρώνονται στο metaverse.

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook δεν θα επηρεαστεί από το rebranding και θα διατηρήσει το όνομά της.

Η Meta θα διαπραγματεύεται επίσης με ένα νέο κωδικό, MVRS, στο Nasdaq από την 1η  Δεκεμβρίου. Ο προηγούμενος κωδικός της εταιρείας ήταν FB.

Πηγή: Fortune.com