Τι σημαίνει η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Τι σημαίνει η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από τη βουλγαρική εταιρεία BULGARTRANSGAZ EAD (BTG), διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας.

H συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα στην Αθήνα από την Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Η επένδυση αυτή θα μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του. Μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή στο Ζάππειο, για τη συμμετοχή βουλγαρικής εταιρείας στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Και πρόσθεσε: «Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν το αντικείμενο πολέμων, σε περασμένους αιώνες. Σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη και την οικονομική συνεργασία προς όφελος όχι μόνο των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Μπόικο Μπορίσοφ για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας και ευχήθηκε σύντομα να βρεθούν στα επίσημα εγκαίνια.

«Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας. Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία, το έργο ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση.

Τόνισε ότι το αέριο θα φτάνει μέσω της Βουλγαρίας στη Ρουμανία ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028.

«Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία. Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει η επένδυση αυτή και τη δυναμική ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις ΕΔΩ