Τι σημαίνει η είσοδος της Σκλαβενίτης στα online supermakets

Τι σημαίνει η είσοδος της Σκλαβενίτης στα online supermakets
Σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης , Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016. Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σημασία της εξαγοράς του caremarket.gr από τη μεγαλύτερη αλυσίδα του κλάδου.

Την είσοδό της στην διαδικτυακή αγορά μετά από μια μακρά περίοδο με σχεδόν μηδαμινή ψηφιακή παρουσία σηματοδότησε η απόφαση της Σκλαβενίτης να εξαγοράσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα caremarket.gr.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μεγαλύτερη αλυσίδα του κλάδου με τζίρο που ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. ευρώ, εισέρχεται σε έναν χώρο ο οποίος επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη, αλλά ακόμη βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο αγορών στα σούπερ μάρκετ.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τα online σούπερ μάρκετ δεν ξεπερνούν το 1% επί του συνόλου των διαδικτυακών πωλήσεων, σε αντίθεση με αρκετές χώρες της ΕΕ όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει ως και το 7% του λιανεμπορίου.

Η είδηση, όμως, της εξαγοράς του caremarket.gr της Yoda AE από την Σκλαβενίτης έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία για την σταθερή αύξηση των εσόδων που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Από τα 11 εκατ. ευρώ του 2014 ο συγκεκριμένος κλάδος έφτασε τα 45 εκατ. το 2018, ενώ για την περασμένη χρονιά υπολογίζεται ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, οι πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν κατά 47,5% το 2018, σε σύγκριση με το 2017. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, το 2017 το 40% των καταναλωτών ενημερώνονταν online για τις προσφορές και τις εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ. Στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η εξοικείωση των πολιτών με τα διαδικτυακά εργαλεία μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα, για τη χώρα μας, καταναλωτική τάση.

Αυτή τη στιγμή οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπου παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, είναι το e-fresh.gr και το Yoda.gr -μέχρι τη συμφωνία με την Σκλαβενίτης. Επιπλέον, σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει και από την ΑΒ Βασιλόπουλος στο click2shop, ενώ άνοιγμα στο χώρο έχουν κάνει και οι αλυσίδες Κρητικός, ΕΛΟΜΑΣ και Θανόπουλος.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, η Σκλαβενίτης θα απορροφήσει το σύνολο των 50 εργαζομένων της caremarket.gr και μακροπρόθεσμα σχεδιάζει να ενισχύσει τις υπηρεσίες logistics της πλατφόρμας, δημιουργώντας περαιτέρω σημεία διανομής των προϊόντων για τις ηλεκτρονικές αγορές. Η caremarket.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ενώ οι χρήστες της θα αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κωδικολόγιο προϊόντων από τη μεγάλη προϊοντική γκάμα της Σκλαβενίτης.

Η πλήρης ενσωμάτωση της πλατφόρμας στην Επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες, όταν τα στελέχη της Σκλαβενίτης εναρμονίσουν τη λειτουργία της caremarket.gr με το μοντέλο εμπορικής λειτουργίας και φιλοσοφίας που εφαρμόζει η μεγάλη αλυσίδα.

Όπως δήλωσε χθες με αφορμή αυτή την κίνηση ο Εντεταλμένος Σύμβουλος στη διοίκηση της Σκλαβενίτης και μέλος του ΔΣ, Λάμπρος Παπακοσμάς, «η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα της Επιχείρησης προς τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε όλοι οι καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν και σε online περιβάλλον μία ευρεία ποικιλία προϊόντων σε τιμές «τόσο φθηνά όσο πουθενά» και την άριστη ποιότητα Σκλαβενίτης».