Τι σημαίνουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Τι σημαίνουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
Έρχονται στις 18 Οκτωβρίου δασμοί ως 25% σε ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Άμεση ζημιά στις ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία δικαίωσε τις ΗΠΑ και επιτρέπει στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας ως 7,5 δισ. ευρώ ως αντίποινα για «παράνομες ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις» στην κοινοπραξία AIRBUS.

Οι δασμοί είναι προγραμματισμένοι να τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου.

Το ΝΜ αποκαλύπτει τη λίστα προϊόντων που η Ουάσιγκτον θα χτυπήσει με δασμούς 25%. Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία στοχοθετούνται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς θεωρεί ότι είχε επιτυχία ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει εδώ κι έναν χρόνο με την Κίνα.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο USTR (υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών «παράνομων επιδοτήσεων».

Ο Λάιτχαϊζερ απηύθυνε εξάλλου μια προειδοποίηση στις Βρυξέλλες: «οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τους δασμούς ανά πάσα στιγμή, ή να αλλάξουν τα προϊόντα που επηρεάζονται» και οι δασμοί θα επανεξεταστούν βάσει της πορείας «των συνομιλιών μας με την ΕΕ».

Στη λίστα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης και ευρείες κατηγορίες προϊόντων που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας των Ελληνικών εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αγροτικά προϊόντα).

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί:

  • Γιαούρτι
  • Τυριά και υποκατάστατα τυριών (μείγματα) πεκορίνο
  • Γαλακτοκομικά  (Βούτυρα, μαργαρίνες, αλοιφές, κρέμες γαλακτος, )
  • Φρούτα, (ροδάκινα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια, αχλάδια)
  • φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, κομπόστες
  • Χυμοί φρούτων και λαχανικών
  • Χοιρινό συσκευασμένο
  • Μύδια, αχιβάδες, θαλασσινά.

 

Η Airbus και η Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο φθοράς για το ζήτημα των επιδοτήσεων με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004, μια διένεξη που χαρακτηρίστηκε σοβαρή δοκιμασία για τον οργανισμό.

Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα.