Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εξήρε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν

Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εξήρε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν

Για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας και το ρόλο της Ελλάδας συζήτησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τους οποίους και συζήτησε για τη μελλοντική πορεία της Συμμαχίας και για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

«Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη συμμαχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία μέσα στο υπάρχον ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

«Το ΝΑΤΟ παραμένει ένας σταθερός πυλώνας του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, καθώς έχει επιδείξει δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας, συμβάλλοντας στην κυβερνοάμυνα», είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ πρόσθεσε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι πολύ ουσιαστικός και συμπληρωματικός του ΟΗΕ, που για την χώρα μας έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας, η οποία, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από την οικονομική κρίση, συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στους στόχους που θα έχει η σύνοδος κορυφής του χρόνου στη Βρετανία, προσβλέποντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη φωνή της Ελλάδας και στις προτάσεις της για το μέλλον της συμμαχίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας υποδέχτηκε τον κ. Ράσμουσεν λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι νησίδα ασφαλείας στην περιοχή», η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά «ανεφλέγη και τρέχουμε σαν πυροσβέστες». Με τη σειρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συμφώνησε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην περιοχή μας, εκτός από «ένα πράγμα: η αφοσίωση της Ελλάδας προς τη Συμμαχία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Ράσμουσεν ότι θα πρέπει να απασχολήσει όλους το θέμα της Συρίας και να αναζητηθούν λύσεις. «Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν κοινό λόγο».

Ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε για την ελληνική συνεισφορά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ, εκτός από στρατιωτική συμμαχία, είναι συγχρόνως και οργανισμός ασφάλειας στην περιοχή, όπως έδειξε στην περίπτωση της Λιβύης. «Συνεισφέρει στην ασφάλεια της περιοχής», είπε και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρόκειται να συζητηθεί ο μελλοντικός ρόλος της Συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη: Στον οργανισμό για την απαγόρευση Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης