Τι συζήτησαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων για την ονομασία

Τι συζήτησαν ο Νίκος Κοτζιάς με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων για την ονομασία
Ο αντιπρόεδρος και υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Πόποσκι (δεν εικονίζεται) με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016. Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο ΥΠΕΞ, όπου για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικόλα Πόποσκι. Ο Κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της πΓΔΜ Εμίλ Ντιμιτρίεβ και τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ενόψει της κοινής συνάντησης με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.