Τι συζητήθηκε για τη Θεσσαλία σε ευρεία σύσκεψη σήμερα παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου

Τι συζητήθηκε για τη Θεσσαλία σε ευρεία σύσκεψη σήμερα παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου  να έχουμε και  εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα”. Αυτά δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού  κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας:

“Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις”.   Επίσης ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, κάνοντας λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, τόνισε πως πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που είχε μοναδική ένταση και σφοδρότητα, το οποίο δυστυχώς συνέβη, μία χρονική στιγμή, πριν, προλάβουν οι αγρότες να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, για να προσθέσει:

“‘Αρα μιλάμε, ότι αυτή τη στιγμή  με εντολή του πρωθυπουργού βρισκόμαστε από πολύ νωρίς, και παρακολουθούμε, βλέπουμε τι ζημιές έχουν γίνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργεία του ΕΛΓΑ, και στη Δυτική Θεσσαλία και στη Λάρισα και στο Βόλο. Εκείνο το οποίο θέλω να ζητήσω εγώ από τους δημάρχους είναι να προχωρήσουν άμεσα, στην αναγγελία ζημιάς, ώστε να μπορέσουν αμέσως μετά οι αγρότες να προχωρήσουν στη δήλωση ζημιάς. Έτσι ώστε για να μην προλάβουν να πέσουν τα νερά για  να πάνε τα συνεργεία και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εκεί που πραγματικά έχουν γίνει ζημιές και  να κάνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις. Και βέβαια να γίνουν γρήγορα και να αποτυπωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να πουλήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς”.

” Εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δούμε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αποζημιώσουμε τους πληγέντες από αυτή τη μοναδική καταστροφή. Από εκεί  και πέρα είμαστε ανοικτοί με τους δημάρχους καταρχήν και με τις οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες”.

Ο κ. Γιώργος Καραγιάννης γ.γ. Υποδομών αναφέρθηκε στο το τι κάνουμε τώρα άμεσα, όπως χαρακτηριστικά είπε,  μιλώντας  για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τη συμβολή των μηχανικών, τονίζοντας:
“Θέλω να δείτε, να πείτε τι χρειάζεστε ώστε πολύ γρήγορα να γίνουν οι έλεγχοι”. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί  και στις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν  για πληγέντες πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως έχουμε ζημιές στις υποδομές, λέγοντας ωστόσο πως αυτές που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Θέλουμε άμεσα αποτίμηση των ζημιών για να ζητήσουμε χρηματοδότηση υποστήριξε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προσθέτοντας πως όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να συνεργαστούμε γρήγορα, υπογράμμισε επίσης ο κ. Αγοραστός. Τέλος είπε πως ήταν ένα φαινόμενο ξεχωριστό και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μας αιφνιδίασε. Για να καταλήξει τονίζοντας:

“Έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα”.

Πιο νωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στην έλευση του κλιμακίου στην Π.Ε. Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ άλλων, πως είναι η απόδειξη πως η κυβέρνηση, με αντανακλαστικά άμεσα βρίσκεται εδώ προκειμένου να καταγραφεί ουσιαστικά το εύρος όλων των καταστροφών και της μεγάλης ζημιάς που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα  να δηλώσει με το δικό της τρόπο, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Επίσης υποστήριξε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως το πακέτο των οικονομικών μέτρων θα είναι το αντίστοιχο με αυτό της Εύβοιας, αντιλαμβάνεστε, εξήγησε,  πως είναι μια πολύ γενναία απόφαση, μιας και οι καταστροφές στο νομό Καρδίτσας, αφορούν σε μια πολύ μεγάλη έκταση σε σχέση με την Εύβοια, καταλήγοντας:

“Και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτό θα είναι έστω μια μικρή ανακούφιση μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν για έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας οι οποίοι είδαν τις περιουσίες να καταστρέφονται και η ζωή τους να αλλάζει από τη μέρα στην άλλη.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ενότητας Καρδίτσας, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν στο σύνολο του νομού, κάνοντας λόγο για γρήγορες διαδικασίες  καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, να υπάρξει, όπως τόνισαν επιστροφή στην κανονικότητα. Τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ την δύσκολή κατάσταση περιέγραψαν και οι δύο βουλευτές Καρδίτσας της Ν.Δ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει τα εξής:

“Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και  αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, παρακαλούμε πολύ να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο Mouzaki Palace. Κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Χρήστο Μιχαλάκη αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τον Δημήτρη Παπαστεργίου δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε πως αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μεταφέρθηκαν στη Μαθητική Εστία Μουζακίου”.

Λάρισα: «Η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει τον δήμο Φαρσάλων αλλά κυρίως τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος για τις καταστροφές στην περιοχή των Φαρσάλων

Κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του ΓΓ του υπ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, επισκέφθηκε την περιοχή των Φαρσάλων, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από την έντονη κακοκαιρία και την δυνατή βροχόπτωση.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον δήμο Φαρσάλων  σχετικά με τις υποδομές και τις βλάβες που έχει υποστεί, αλλά κυρίως τους πολίτες  τις επιχειρήσεις και ιδίως  ο αγροτικός κόσμος που ξεκινάει την συγκομιδή της σοδειάς υπέστη μια πρωτοφανή  καταστροφή».

Αναφορικά με το μέγεθος το προβλήματος από τις ζημιές ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι εικόνες που αντίκρισε ήταν πραγματικά συγκλονιστικές, σημειώνοντας πως  «ο κάμπος είχε μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία προς τους πληγέντες τονίζοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει  μια σειρά μέτρα τα οποία είναι δείγμα για το πως αντιμετωπίζει την κατάσταση με το εύρος των μέτρων που πιάνει πολλούς τομείς».

Όπως περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών  για τους 6 επόμενους μήνες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αναστέλλεται η καταβολή εισφορών και δόσεων στην Εφορία, για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος για ανάσα».

Παράλληλα είπε ότι ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών που είναι 600 ευρώ  κάθε νοικοκυριό,ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση  6.000 ευρώ για αποκατάσταση οικοσκευών.

Αναφορικά για τις αποζημιώσεις των αγροτών, είπε ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει  γρήγορα ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες χωρίς να ακολουθηθεί η πολύπλοκη διαδικασία, αλλά με  την στήριξη από το υπ. Οικονομικών.

Επίσης ο κ. Λιβάνιος σημείωσε  ότι θα προχωρήσει η στεγαστική συνδρομή όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ επισήμανε ότι  υπ. Οικονομικών σε συνεργασία και με την Ένωση Τραπεζών εξασφάλισε την αναστολή των δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων μιλώντας για τις επιχειρήσεις ο κ. Λιβάνιος είπε ότι  οι επιχείρησες θα μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μιλώντας για τα αίτια των ζημιών είπε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να  κάτσουμε να δούμε όχι μόνο τι έφταιξε,  αλλά να δούμε τι θα  χρειαστεί να κάνουμε ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο φαινόμενο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ